Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire de Paștile Blajinilor

  • 06 Mai 2021 15:39
Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire de Paștile Blajinilor

Populația este îndemnată să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire de Paștile Blajinilor. Îndemnul vine din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care precizează că riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent, transmite IPN.

Conform ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 29 aprilie, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă. Acesta este stabilit în funcție de indicatorul de incidență al COVID-19. „Codul roșu” (stare de urgență) va fi atribuit dacă în ultimele 14 zile, indicatorul este mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație.

În localitățile unde este instituit „Cod roșu” de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire. Excepție constituie serviciile religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, cu respectarea măsurilor de protecție, însă cu condiția ca în interiorul lăcașului să nu fie mai mult de zece persoane.

În cazul stabilirii gradului de alertă cu cod galben sau portocaliu, la organizarea serviciilor divine în cimitire, se vor respecta mai multe măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19. Este vorba despre informarea slujitorilor și vizitatorilor despre aceste măsuri, organizarea fluxului de vizitatori, interzicerea consumului de alimente și băuturi, purtarea măștii de protecție.

La fel, pentru evitarea aglomerării de persoane la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puțin un metru și respectarea etichetei tusei și strănutului, igiena mâinilor etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău