Ministerul Sănătății: Există o pondere mare de cazuri grave de COVID-19, dar cele extrem de grave sunt în scădere

  • 17 Iulie 2020 13:34
Ministerul Sănătății: Există o pondere mare de cazuri grave de COVID-19, dar cele extrem de grave sunt în scădere

Republica Moldova este pe locul șapte în regiune după incidența cazurilor de COVID-19. Autoritățile din sănătate spun că, în ultima perioadă, ar fi în scădere numărul cazurilor foarte grave, dar spitalele spitale rămân suprasolicitate. Totodată, alte 100 de mii de teste pentru depistarea noului coronavirus ar urma să ajungă astăzi în Republica Moldova, potrivit datelor prezentate într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

O statistică a ultimelor săptămâni arată că din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, în Republica Moldova, se sting săptămânal între 50 și 60 de persoane, indicatorul de mortalitate fiind de 3,3%. De la începutul pandemiei, aproape 3000 de angajați din sistemul medical au fost testați pozitiv. Vulnerabili în fața infecției sunt și copiii, a atenționat șeful Agenției Naționale Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

Peste 1080 de copiii au făcut COVID-19 și alții încă suportă infecția, aproape 1/3 dintre ei au vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. 177 de femei însărcinate au fost infectate, dar toate au trecut cu bine peste infecție. Cele mai multe cazuri de decese încep de la 50 de ani. Bănuim că vom avea un trend de stabilizare a cazurilor de infecții. Vârsta medie a persoanelor infectate este aproximativ de 47 de ani, predomină sexul feminin, perioada de incubație a virusului s-a scurtat până la 5 zile”.

Reprezentanții Ministerului au atenționat că există o pondere mare de cazuri grave de COVID-19, dar cele extrem de grave sunt în scădere. Totodată, în spitalele din Republica Moldova mai sunt libere aproximativ 1/3 din paturi, care, însă sunt distribuite neuniform, iar unele instituții sunt la limita suprasolicitării, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății. Astfel, săptămâna trecută spitalele din Cahul, Taraclia, din regiunea găgăuză, și cele din municipiile Chișinău și Bălți au fost suprasolicitate, spune șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești din cadrul ministerului, Svetlana Lupu.

În spitale sunt internate 1600 de persoane, 366 au forme grave. Numărul de persoane internate este în scădere. La Institutul de Medicină Urgentă și la Spitalul Republican sunt internate 27 de persoane, care se află la respirație artificială, ceea ce un număr mic comparativ cu săptămânile precedente”.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a anunțat că astăzi ar urma să ajungă la Chișinău 100 de mii de teste pentru depistarea noului coronavirus. El a precizat că în stoc au mai rămas teste doar pentru câteva zile. Șeful ANSP a mai spus, în curând, vor fi deschise câteva noi laboratoare la care se vor putea efectua teste la COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău