Ministerul Sănătății: Cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în municipiul Chișinău

  • 02 Februarie 2019 14:36
Ministerul Sănătății: Cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în municipiul Chișinău

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă s-au înregistrat în municipiile Chișinău și Bălți. Astfel, din cele 270 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă înregistrate săptămâna trecută, 156 sunt în Chișinău. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, transmite IPN.

„Vorbim astăzi despre o răspândire geografică extinsă pentru că sunt implicate în procesul epidemic 27 de teritorii administrative. Totodată, unele raioane, până în prezent, nu au înregistrate niciun caz de gripă”, a declarat secretarul de stat într-o emisiune TV.

Aliona Serbulenco susține că în cele 12 cazuri de deces din cauza complicațiilor provocate de gripă, care s-au înregistrat în acest sezon, persoanele decedate nu erau vaccinate împotriva gripei. Aceste persoane sufereau și de alte boli cum ar fi diabetul zaharat, patologii cardiace.

Ludmila Bârcă, directoarea Spitalului de boli contagioase pentru copii, susține că actualmente sezonul răcelilor este în toi și acest lucru se întâmplă din cauza faptului că temperaturile au scăzut mai devreme decât în alți ani. Directoarea afirmă că răcelile favorizează scăderea imunității locale și, respectiv, o patogenie mai furtunoasă a virusurilor.

„Este un lucru așteptat, pentru noi nu este o noutate”, spune Ludmila Bârcă.

Potrivit acesteia, copiii sunt cei mai sensibili față de infecții. Cele mai grave cazuri se înregistrează printre copiii de până la trei ani.

„Pe moment, în instituția noastră, unica instituție care spitalizează copii cu boli infecțioase acute, astăzi dimineață aveam pe 100 paturi – 75 de copii cu gripă”, spune directoarea.

Într-o conferință de presă organizată ieri, 1 februarie, directorul interimar al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că situația epidemiologică prin gripă este de intensitate medie, cu trend în creștere. Dar situația nu este mai complicată față de sezonul rece trecut sau anii precedenți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău