Ministerul Sănătății: În R. Moldova consumul de droguri ia AMPLOARE

  • 26 Iunie 2015 10:58
Ministerul Sănătății: În R. Moldova consumul de droguri ia AMPLOARE

Ministerul Sănătății informează că traficul și consumul ilicit de droguri constituie o problemă majoră de sănătate publică pentru Republica Moldova, prin sporirea morbidității și mortalității populației.

În țară a sporit numărul persoanelor consumatoare de droguri luate la evidență și aflate sub supraveghere medicală, transmite IPN.

Conform Dispensarului Republican de Narcologie, numărul acestora la 1 iunie 2015 a constituit 10 699 sau 300,8 la 100000 populație (în 2014 -284,6 la 100000), inclusiv 57 adolescenții până la 18 ani. Datele denotă și creșterea, în ultimii ani, a consumului de droguri prin inhalare (canabisul) și a etnobotanicelor cu efecte halucinogene, iar adolescenții rămân a fi cei mai vulnerabili la consumul de droguri ilicite.

Tinerii până la 30 ani constituie circa 95% din persoanele care consumă droguri din curiozitate, pentru senzații noi sau din dorința să atingă o anumită stare psihică de bine. Adesea persoanele care consumă droguri ilicite sunt dezinformate, nu conștientizează riscurile consumului de droguri pentru sănătatea personală și statutul social al narcomanului pe viitor.

Amploarea fenomenului consumului de droguri în Republica Moldova a determinat autoritățile statului să adopte politici și programe de combatere a narcomaniei și narcobusinessului, de reducere a cererii și ofertei de droguri; elaborarea și adoptarea unui șir de măsuri legislative și activități de prevenție primară a consumului de stupefiante și de tratament al utilizatorilor ilicit de droguri, inclusiv de contracarare a circulației ilegale a drogurilor și altele. În acest sens, Guvernul a aprobat de curând hotărârea privind modificarea și completarea tabelelor și listelor substanțelor narcotice psihotrope și precursorilor acestora, supuse controlului. Astfel, circulația a 26 de substanțe active noi, utilizate în scopuri medicale, vor fi supuse supravegherii și controlului.

În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie anual sunt implicate în programe informaționale, educaționale, de profilaxie si tratament circa 70% din persoanele înregistrare, astfel fiind facilitat succesul în reabilitarea și reintegrarea socială a consumatorilor de droguri, se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

Pe 26 iunie este marcată Ziua Internațională de Combatere a Narcomaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău