Ministerul rus de Interne cere mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc

  • 29 Iulie 2019 17:00
Ministerul rus de Interne cere mandat de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc

Departamentul de investigații al Ministerului rus de Interne a cerut instanței de judecată din Tversk, regiunea Moscova să emită un mandat de arest pe numele fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, acuzat de de organizarea unui grup criminal și implicarea în activitățile infracționale ale acestuia, informează agenția de presă rusă TASS.

Potrivit reprezentanților instanței din Tversk, astăzi urma să aibă loc o ședință de judecată în legătură cu solicitarea Ministerului rus de Interne, însă aceasta a fost amânată. Este vorba de dosarul în care alături de Plahotniuc, figurează și omul de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare într-un dosar în care este acuzat de escrocherie și corupere a angajaților „Pantera”, precum și la 18 ani de închisoare într-un alt dosar în care este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. 

Amintitim că, la 22 februarie curent, Ministerul rus de Interne anunța că, în urma cercetărilor preliminare efectuate în cadrul unui dosar penal, s-a depistat că „cetățenii ruși Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon” ar fi implicați în operațiuni valutare ilegale deosebit de mari,

Potrivit unui comunicat, cetățeni ai Rusiei și R. Moldova au creat o structură internațională criminală cu scopul de a săvâși operațiuni valutare ilegale în proporții deosebit de mari. „Organizatorii activității ilegale sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, care dețin cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii structurii criminale, în baza unor documente false și motive inventate, au transferat mijloace valutare străine din conturile persoanelor juridice controlate de ei în cadrul băncilor „Zapadnîi” și „Ruski Zemelnîi Bank”  în conturile băncii „Moldindconbank” și alte organizații cu pretextul vânzării de valută”, susțin reprezentanții Ministerului de Interne de la Moscova, care precizează că banii respectivi ajungeau în conturile unor companii străine, în baza unor decizii false ale judecătorilor din R. Moldova emise în favoarea acestora. 

Astfel, suma care ar fi scoasă ilegal din Rusia ar fi de peste 37 miliarde de ruble sau aproape 500 milioane de euro. Autoritățile ruse menționează, în același comunicat, că  a fost arestat un cetățean al Federației Ruse, Aleksandr Korkin, vizat într-un dosar deschis pe fapte. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău