Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat mai multe propuneri de reforme și politici cu privire la reorganizarea pieței muncii în R. Moldova

  • 07 Septembrie 2021 13:10
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat mai multe propuneri de reforme și politici cu privire la reorganizarea pieței muncii în R. Moldova

Crearea locurilor de muncă în mediul rural, integrarea persoanelor cu dizabilități și accesul la locuri de muncă, majorarea salariului mediu sunt câteva dintre obiectivele formulate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care și-a prezentat astăzi planul de activități pentru anii 2021-2022, transmite Radio Chișinău.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat mai multe propuneri de reforme și politici cu privire la reorganizarea pieței muncii în Republica Moldova. Astfel, este în curs de elaborare un Plan al Programului de ocupare a forței de muncă pentru anii 2022-2026, care stabilește mai multe obiective, după cum a subliniat șefa Direcției Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ana Gherganova.

Avem identificate deja patru obiective majore pe care le vedem că vor fi în acest program. Ele au reieșit din analiza pieței muncii pe care am realizat-o înainte de a elabora conceptul. Acestea vor fi: creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și va presupune tot ce ține de dezvoltarea economică, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Al doilea obiectiv va ține de sporirea calificării și competitivității și va cuprinde toate activitățile ce țin de reorganizarea instituțiilor de învățământ, sporirea calității educației în general. Un alt obiectiv se va referi la forță suplimentară pentru integrare a grupurilor vulnerabile pe piața muncii. Iar ultimul obiectiv ține de consolidarea capacităților instituționale ale actorilor implicați în elaborarea și implementarea politicilor pentru ocuparea forțelor de muncă.

Totodată, mai multe probleme sociale urmează a fi examinate de noile autorități, precum cea referitoare la accesul tinerilor la piața muncii, susținerea persoanelor cu dizabilități și incluziunea lor în societate. De asemenea, este necesară suplimentarea personalului calificat, inclusiv angajarea specialiștilor pentru a lucra cu persoanele cu dizabilități, precum și dotarea tuturor instituțiilor cu căi de acces speciale pentru persoanele probleme locomotorii. S-a pus în discuție și necesitatea completării regulamentului cu privire la învățământul dual, așa încât să corespundă cererii pieței muncii.

O altă prioritate a Ministerului Muncii și Protecției Sociale va fi inspecția sistematică asupra agențiilor private ce oferă servicii de angajare peste hotare, pentru a combate fenomenul ocupării forței de muncă la negru, au mai declarat oficialii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău