Ministerul Mediului: Coroanele de flori artificiale din cimitire sunt o sursă de poluare

  • 09 Februarie 2022 08:29
Ministerul Mediului: Coroanele de flori artificiale din cimitire sunt o sursă de poluare

Coroanele de flori artificiale, din plastic, nu sunt recomandate pentru utilizare, deoarece sunt făcute dintr-un material greu degradabil, iar atunci când sunt puse pe foc, după ce nu mai sunt folosite, ele devin o sursă de poluare a aerului. „Produsele de plastic care în scurt timp devin deșeuri constituie o problemă cu care ne confruntăm de mai mult timp. Ea a fost abordată în Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, adoptat în august 2020 și care a intrat în vigoare în august 2021. În document este descris procesul de direcționare a deșeurilor”, a menționat pentru IPN Virginia Galatonov, consultant principal în Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Mediului al Republici Moldova. Deșeurile respective trebuie prelucrate în mod corespunzător.

La moment nu există un regulament concret cu privire la coroanele de flori artificiale. „Este Legea deșeurilor, în care sunt prevăzute responsabilitățile producătorilor și deținătorilor de deșeuri la modul general. Deținătorii deșeurilor trebuie să le gestioneze corect, adecvat, așa cum se prevede în lege”, a specificat Virginia Galatonov. În cazul coroanelor de flori artificiale din cimitire, este responsabilitatea rudelor care și-au condus pe ultimul drum membrul familiei. Ele trebuie să depună coroanele respective la locurile de acumulare a deșeurilor. „Aici este deja responsabilitatea administrațiilor cimitirelor, a administrației publice locale, care prin serviciile de salubrizare trebuie să predea respectivele deșeuri la o instalație de prelucrare a respectivului tip de deșeu. Este vorba de agenți economici care se ocupă de prelucrarea deșeurilor respective – din plastic”, a specificat Virginia Galatonov.

„Este important ca deșeurile respective să nu ajungă dintr-un cimitir în alt cimitir – de depozitare a deșeurilor. Iar incinerarea coroanelor respective în cimitire este cea mai periculoasă, e catastrofală pentru mediu”, a remarcat reprezentanta Ministerului Mediului. Până acum Ministerul a făcut numeroase apeluri în care a solicitat să nu se recurgă la incinerarea diferitelor tipuri de deșeuri (cauciucuri uzate și altele). Sunt prevăzute amenzi pentru asemenea încălcări. Ministerul Mediului a solicitat cetățenilor să nu folosească respectivele coroane de flori.

Solicitat de IPN, parohul bisericii Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, părintele Vasile Garbuz, a menționat că de mai multe ori i-a îndemnat pe enoriași să nu cumpere și să nu aducă în biserică coroane de flori artificiale, care nu au „nici valoare duhovnicească și nici una estetică”. „Le-am spus să nu cheltuie bani degeaba. Mai bine este să pună două flori vii la căpătâiul decedatului, ceea ce și din punct de vedere ecologic este mai potrivit. Decât să cheltuie banii pe flori artificiale, mai bine să ajute familia îndoliată, care poate avea nevoie de ajutor financiar la tot ce prevede o înmormântare”, a menționat părintele Vasile Garbuz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău