Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării au lansat un set de măsuri care au drept scop dezvoltarea mediului de afaceri din R. Moldova

  • 01 August 2023 14:17
Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării au lansat un set de măsuri care au drept scop dezvoltarea mediului de afaceri din R. Moldova

Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării au lansat astăzi, 1 august, un set de măsuri care au drept scop dezvoltarea mediului de afaceri din Rep. Moldova. Noul pachet prezentat astăzi de către șefii celor două ministere vizează posibilitatea de deducere a TVA în baza bonurilor fiscale, plasarea în regim vamal de antrepozit a benzinei și motorinei, simplificarea procesului de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Rep. Moldova și anularea registrului de casă, transmite Radio Chișinău.

Noul pachet de simplificare și reducere a birocrației pe domeniul fiscal și vamal înlocuiește obligația antreprenorilor de a depune o declarație în detaliu a produselor exportate, iar cele returnate din export, nu vor fi contabilizate de către Serviciul Vamal. Totodată, acest pachet de măsuri va deduce taxa de valoare adăugată a bunurilor, însă doar pentru agenții economici care folosesc aparate de casă, a spus ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

În primul rând vorbim despre posibilitatea de ducere a taxei pe valoare adăugată în baza bonurilor fiscale, însă vor beneficia doar acei care sunt conectați la sistemul de vânzare electronică a vânzărilor. Acum aparatele de casă se conectează la un sistem centralizat la Serviciul Fiscal. La moment, ca și statistică, sunt conectate circa 21 mii de aparate de casă – 1/3 din totalul utilizate. În afara de aceasta, oferirea de plasare în regim vamal de antrepozit a benzinei și motorinei”, a spus Sirețeanu.

Registrul de casă va fi anulat pentru a transparentizarea tranzacțiilor și anularea presiunii fiscale din partea statului, a spus ministrul dezvoltării economice Dumitru Alaiba.

Pe domeniul fiscal, principala prevedere este anularea Registrului mașinii de casă și control, și a imprimantei fiscale. Acest registru este menținut de fiecare antreprenor care are un aparat de casă. Registru reprezintă obligația pe care fiecare antreprenor trebuie să o onoreze, fiecare bon de casă, fiecare raport Z, etc, trebuie lipit ca la cercul Mâini dibace, mă iertați de expresie”, a menționat Alaiba.

Potrivit vicepremierului Dumitru Alaiba, acest program va aduce economii de peste 5 milioane de ore de lucru anual și de circa un miliard de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău