Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung de circulație

  • 23 Mai 10:17
Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung de circulație

Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung de circulație. La licitația din 24 mai investitorii vor putea procura obligațiuni de stat (OS) cu maturitatea de 2, 3, 5, și 7 ani, transmite IPN.

„Această operațiune oferă posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile în obligațiuni de stat la rate de 8,00% (maturitate de 2 ani), 8,25% (maturitate de 3 ani), 8,50% (maturitate de 5 ani) și 9,00% (maturitate de 7 ani). Rata oferită de Minister este una considerabil avantajoasă raportată la rata inflației, care conform ultimei runde de prognoză, în trimestrul II a anului 2024 va înregistra valoarea minimă de 3,9%”, se arată într-un comunicat de presă.

Investitorii pot procura respectivele obligațiuni de stat fie prin intermediul dealerilor primari, fie prin brokeri pe piața secundară, astfel susținând direct proiectele finanțate de stat, precum: reparația și construcția drumurilor, a grădinițelor, școlilor, spitalelor, plata salariilor și a pensiilor, și alte activități de menire socială.

Lista obligațiunilor de stat admise spre tranzacționare și pozițiile deschise vor fi publicate de către Bursa de Valori a Moldovei pe pagina sa web oficială.

La fel, pentru atractivitatea investițională a valorilor mobiliare de stat tranzacționate pe piața reglementată, Comisia Națională a Pieței Financiare nu va percepe taxe, iar Bursa de Valori a Moldovei a diminuat cu 50% comisionul perceput de operatorul de piață.

Potrivit Ministerului Finanțelor, valorile mobiliare de stat sunt unele dintre cele mai sigure forme de investiții întrucât beneficiază de garanția integrală a statului. Conform legislației, plățile pentru răscumpărarea valorilor mobiliare de stat și pentru achitarea dobânzilor aferente acestora sunt efectuate în mod prioritar față de alte plăți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:68 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău