Ministerul Educației spune că grădinițele ficționează continuu, dar... vacanța e stabilită de autoritățile locale

  • 01 Iunie 2019 12:15
Ministerul Educației spune că grădinițele ficționează continuu, dar... vacanța e stabilită de autoritățile locale

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vine cu precizări privind regimul de funcționare a grădinițelor de stat în perioada de vară. Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, instituțiile de educație timpurie funcționează continuu, pe durata întregului an, cu o vacanță pentru realizarea lucrărilor de igienizare, dezinsecție, a reparațiilor curente și/sau capitale, acordarea concediilor personalului instituției conform Codului Muncii.

Totodată, conform Ordinului nr. 601 din 6 iulie 2017, perioada vacanței este stabilită de către autoritatea publică locală, cu consultarea prealabilă a administrației instituției, părinților sau a comitetului de părinți, după caz, până la 1 decembrie a anului în curs și se aduce la cunoștință tuturor părinților cu afișare la loc vizibil, cu cel puțin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.

În perioada vacanței sunt întreprinse acțiuni de instituționalizare a copiilor prin contractarea instituțiilor apropiate, care funcționează în perioada respectivă și au posibilitatea de a prelua copiii.

Prevederea care stipula vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada de vară a fost eliminată.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează administrațiile publice locale și managerii despre obligativitatea asigurării unui management calitativ al instituțiilor de educație timpurie și despre necesitatea unei comunicări eficiente cu părinții, în special cu cei angajați. De asemenea, ministerul recomandă autorităților publice locale să identifice soluții optime în vederea menținerii unui regim de funcționare continuă, de păstrarea a unui orar flexibil sau de sistare consecutivă a activităților grădinițelor pe perioada estivală.

Într-un studiu semnat de Constanța Popescu pentru Expert-Grup, se arată că „dreptul la muncă al părinților cu copii mici și activitatea economică sunt afectate negativ de regimul redus de funcționare a grădinițelor de stat în perioada de vară”.

Potrivit autoarei, MECC ar trebui să emită un ordin de modificare a programului grădinițelor, prin care să fie introdus un sistem mixt de acordare a concediilor pentru educatori și angajați. Concret, o parte din concediu să fie acordat simultan în luna august, iar restul zilelor de odihnă să fie acordate de-a lungul anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău