Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Planul sectorial anticorupție în domeniul educației

  • 28 Aprilie 2022 13:33
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Planul sectorial anticorupție în domeniul educației

Ministerul Educației și Cercetării aduce la cunoștință Ordinul nr.299 din 28 aprilie 2022 „Cu privire la aprobarea Planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2022-2023”, emis în vederea prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic și a fenomenului corupției în instituțiile de învățământ.

Planul sectorial include 4 priorități:

- excluderea fenomenului colectării plăților informale în instituțiile de învățământ general;

- planificarea și gestionarea eficientă și transparentă a banilor publici în instituțiile de învățământ;

- reducerea incidenței fraudei academice în instituțiile de învățământ;

- monitorizarea aplicării Codului de etică a cadrului didactic și pregătirea cadrelor didactice pentru promovarea educației de integritate și anticorupție.

Menționăm că documentul prevede introducerea unor acțiuni noi, dar care se integrează în lista priorităților anticorupție stabilite în planul precedent, și completează acțiunile deja realizate, pentru a face mai eficientă și completă atingerea obiectivului de integritate și lipsă de toleranță față de fenomenul corupției în sistemul educațional. Printre acțiunile noi, enumerăm:

- prevenirea și combaterea cazurilor de instigare sau organizare a proceselor de colectare a plăților informale în cadrul instituțiilor de învățământ;

- implementarea Sistemului Informațional de Management în Învățământul Superior (HEMIS);

- dezvoltarea conceptului de E-ADMITERE și punerea în aplicare a acestuia;

- modificarea Codului de etică a cadrului didactic și aprobarea Regulamentului-tip de funcționare a consiliilor de etică din cadrul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului;

- eficientizarea activității Consiliului de etică și management prin ajustarea cadrului normativ existent;

- includerea în standardele de calitate de evaluare externă a calității instituțiilor/ programelor de studii pentru autorizarea de funcționare provizorie/ acreditare a procedurii de monitorizare a aplicării Codului de etică și a funcționalității Consiliului de etică.

Solicităm cadrelor manageriale/ didactice ale instituțiilor de învățământ să reacționeze prompt și să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și contracarării fenomenului corupțional în cadrul instituțiilor de învățământ prin examinarea și elucidarea situațiilor concrete de implicare a subiecților în cazuri de corupție, precum și prin sesizarea Ministerului Educației și Cercetării, și, după caz, a Centrului Național Anticorupție a oricărei tentative de abatere de la prevederile în materia interzicerii colectărilor plăților informale.

Informăm, în acest context, referitor la pronunțarea hotărârilor judecătorești irevocabile pe cauzele S.R. și T.A. împotriva Colegiului de Ecologie din Chișinău cu privire la anularea ordinelor de concediere și restabilire în funcție prin care acțiunile reclamantelor au fost respinse ca fiind neîntemeiate. S.R. și T.A. au activat în calitate de profesoare la Colegiul de Ecologie din Chișinău și au fost concediate pe motiv de încălcare a obligațiilor de serviciu prevăzute în art.135 al Codului educației, pentru comiterea unei fapte imorale, incompatibile cu funcția deținută. Amintim că în luna septembrie 2019 Centrul Național Anticorupție a publicat un comunicat de presă prin care s-a informat despre intentarea unei cauze penale privind traficul de influență în cadrul Colegiului de Ecologie, fiind distribuite în spațiul public materiale video ce conțin imagini și conversația cu un limbaj indecent dintre cele două profesoare, care ar fi pretins și perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău