Ministerul Educației lansează Institutul Național pentru Educație și Leadership

  • 19 Februarie 12:27
Ministerul Educației lansează Institutul Național pentru Educație și Leadership

Lansarea oficială a Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL) va avea loc duminică, 25 februarie, iar la eveniment vor participa experți în formare de mentori din România. Despre asta a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a subliniat că până acum în Rep. Moldova nu a existat în sistemul educațional o astfel de abordare, transmite Radio Chișinău.

Deschiderea Institutului Național pentru Educație și Leadership reprezintă o premieră pentru Rep. Moldova. Prin intermediul acestuia va fi dat startul mentoratului în Rep. Moldova, spune ministrul Educației, Dan Perciun.

„Duminică va fi prezentat conceptul de mentorat pentru întreaga comunitate educațională din Rep. Moldova. Noi nu am mai avut până acum în sistem o asemenea abordare, viziune. Ne bucurăm să putem da startul mentoratului în Rep. Moldova, în esență, duminica aceasta”, a spus Dan Perciun.

Crearea instituției a fost importantă mai ales pentru gestionarea formării continue a cadrelor didactice din sistemul de învățământ. Acest proces va fi asigurat prin ghidarea de către o rețea de 1000 de mentori la nivel național, a mai spus ministrul.

Printre responsabilitățile de bază a Institutului le reprezintă: gestionarea formării continuee a cadrelor didactice din întregul sistem de învățământ, gestionarea unei rețele de o mie de mentori, persoane care urmează să activeze în instituțiile de învățământ și să ne ajute să abordăm diverse probleme care există în sistem, diseminând bune practici, ghidându-și colegii, ajutându-i să devină mai buni pe anumite dimensiuni și în egală măsură jucând un rol foarte important în susținerea tinerilor specialiști”, a precizat Dan Perciun.

La eveniment vor participa și experți din România, consultantele internaționale pe mentorat și formatoarele de mentori, Doina Cecilia Fleanță și Ada Bena.

Funcția de director a Institutului este exercitată de Viorica Andrițchi, profesor universitar, doctor habilitat în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.   

Institutul Național pentru Educație și Leadership la Chișinău a fost creat în toamna  anului 2023, cu un buget de funcționare de 9 milioane de lei aprobate pentru anul curent.

Înființarea Institutului face parte din cele 20 de priorități ale Guvernului, incluse în Planul Național „Construim Moldova Europeană”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău