Începând cu anul viitor, elevii claselor a IX-a vor susține examenele după modelul bacalaureatului

  • 18 Iulie 14:52
Începând cu anul viitor, elevii claselor a IX-a vor susține examenele după modelul bacalaureatului

Începând cu anul viitor, elevii claselor a IX-a vor susține examenul anual la centre specializate, după modelul celor de bacalaureat. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a explicat astăzi într-o conferință de presă că motivul ar fi scăderea ratei de promovabilitate. În urma reevaluărilor realizate în 189 de instituții de învățământ din opt raioane, Ministerul a decis organizarea unei probe adiționale de susținere a examenelor de absolvire a gimnaziului în perioada 19-23 august, transmite Radio Chișinău

În urma intervenției realizate în școlile din opt raioane, s-a constatat că la nivel național în acest an se atestă o descreștere a ratei de promovare: la examenul de matematică de la 99% anul trecut la 95%, la limba și literatura română de la 98.8% anul trecut la 98.2 procente, la istorie de la 99.7% la 98.8%,  iar la limba și literatura română pentru alolingvi, de la 98.5% la 98%.

Ministrul Educației și Cercetării s-a referit la discrepanțele dintre evaluările internaționale Pisa, conform cărora 50 la sută din absolvenții clasei a IX-a din Rep. Moldova anual nu ating un nivel minim de competență la lectură, matematică, sau științe (în mediul rural rata analfabetismului funcțional se ridică la 80-90%) și evaluarea națională desfășurată în raioanele Cimișlia sau Drochia care au indicat rate de promovare de 100% la matematică în acest an. În urma reevaluărilor centralizate, ratele au scăzut la 64% și respectiv 73%. Ministrul Dan Perciun:

Efortul din acest an, care ziceam a întredeschis ușa cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat, confirmă datele pe care le avem de la evaluările internaționale Pisa, care au fost parte din discursul public în ultima perioadă, dar oricum, neavând consecințe reale pentru elevi, părinți, sistem, profesori, mai degrabă au fost tratate cu superficialitate de sistem.”, a precizat  Dan Perciun.

De asemenea, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, la alte discrepanțe evidențiate în procesul de reevaluare:

Am făcut o analiză comparativă a datelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului cu cele naționale de bacalaureat, am identificat unde sunt cele mai accentuate discrepanțe, și aceste discrepanțe erau pe extreme, erau pe notele 8,9,10 și cele insuficiente, deci mă refer la notele de 1 și 4.”, a precizat Lilia Ivanov.

În urma rezultatelor reevaluărilor, Ministerul Educației va desfășura o probă adițională de susținere a examenelor de absolvire a gimnaziului în perioada 19-23 august. Anul viitor, vor fi deschise centre de desfășurare a examenului de gimnaziu, după modelul celor de la BAC.

Totodată, cu suportul Băncii Mondiale, 6000 de copii de clasa a IX-a din medii social-vulnerabile vor beneficia de ore suplimentare gratuite de matematică.

De asemenea, urmează să fie extins proiectul școlilor model, iar în conformitate cu o recentă Hotărâre de Guvern, vor fi alocate câte 1000 de lei familiilor care vor opta pentru școli cu un număr mai mare de elevi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău