Ministerul Educației anunță o premieră la ADMITERE

  • 17 Iulie 2015 14:15
Ministerul Educației anunță o premieră la ADMITERE

Din 20 iulie se dă startul admiterii la instituțiile de învățământ superior. O premieră în acest an este sesiunea de admitere comună, la toate instituțiile de învățământ.

Potrivit Ministerului Educației, pentru anul universitar 2015-2016, sunt rezervate circa 26 de mii de locuri,  la cele 28 de universități. Tinerii pot opta pentru una din cele 180 de specialități în ceea ce privește studiile de licență, și se pot înscrie la unul din cele 500 de programe de masterat.

Săptămâna viitoare în Republica Moldova se dă startul admiterii la studii universitare și pentru masterat. Pentru anul 2015-2016 sunt rezervate aproximativ 6 mii de locuri la buget și alte 18 mii la cu taxă, în ceea ce privește studiile universitare, și peste 12 mii de locuri pentru  master, dintre care peste trei mii sunt cu finanțare de la buget.

”Mai avem 325 de locuri bugetare pentru studenții străini, care vi în Republica Moldova prin intermediul unor acorduri bilaterale. O cotă specială este destinată absolvenților de licee și alte instituții din stânga Nistrului, aproximativ 460 de locuri. Aceste locuri sunt destinate atât absolvenților celor 8 școli cu predare în limba română subordonate Ministerului Educației de la Chișinău cât și pentru absolvenții celorlalte instituții din regiune”, a declarat șefa Direcției Învățământ Superior, Nadejda Velișco.

Și în acest an a fost păstrată cota de 15 la sută din locuri alocate categoriilor de tineri defavorizați. Taxele la unele specializări și universități s-au majorat cu până la 500 de lei, mai anunță reprezentanții Ministerului Educației. Ca și în anii precedenți candidații vor putea depune actele la mai multe specialități în cadrul mai multor universități iar metodologiile de admitere aparțin fiecărei instituții în parte. Ministrul Educației, Maia Sandu, a subliniat importanța asigurării unui mediu de competiție corectă.

”Ca să nu alerge universitățile după studenți, trebuie să alerge dar nu așa cum se întâmplă astăzi. Să avem același nivel de calitate peste tot, și atunci studenții  să facă alegerea în funcție de calitate și de taxe, dar nu în funcție de gradul de ușurință cu care poți să treci prin această universitate. Din păcate mai avem și tineri care încearcă să obțină mai ușor o diplomă. Nu este bine când există universități care oferă această posibilitate”, a declarat Maia Sandu.

În acest an, 10 la sută din numărul total de locuri, pentru studiile universitare, sunt destinate absolvenților de colegii, ceea ce nu se va mai întâmpla odată cu implementarea prevederilor noului Cod al Educației, începând cu 2017. Printre specialitățile noi introduse anul acesta sunt biblioteconomia, siguranța produselor alimentare, chimia bio-farmaceutică.

Depunerea actelor se va încheia pe 28 iunie, urmând ca pe 31 iulie să fie anunțate rezultatele preliminare, iar pe până la 4 august rezultatele finale. Ministerul Educației reamintește că locurile cu finanțare de la buget sunt scoase anual la concurs.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău