Ministerul Educației a aprobat Concepția dezvoltării curriculumului școlar

  • 21 Ianuarie 12:36
Ministerul Educației a aprobat Concepția dezvoltării curriculumului școlar

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Concepția dezvoltării curriculumului școlar, care descrie un nou mediu de învățare și condiții pentru modernizarea educației: digitalizare, manuale multimedia, platforme digitale inovatoare, laboratoare noi și ateliere de creație.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, concepția pune accentul pe dezvoltarea sistemului de competențe de care elevii au nevoie pentru a-și dezvolta potențialul, a învăța pe tot parcursul vieții, a-și asigura bunăstarea, a-și modela viitorul și a transforma societatea. 

În baza Concepției vor fi elaborate: Cadrul de referință al curriculumului național, Planuri-cadru de învățământ, noi generații de curricula și toate produsele curriculare aferente.

Documentul a fost consultat pe larg cu toate părțile interesate. Rezultatele consultărilor publice au fost valorificate prin: precizarea păstrării drept opțiune a modelelor de planuri-cadru standard și includerea mai multor discipline la alegere pentru instituțiile de învățământ care vor aplica un plan-cadru inovativ pentru învățământul liceal; mai multe ore pentru disciplina nouă „Eu și societatea” la toate ciclurile: primar, gimnazial și liceal; numărul minim și maxim de ore pentru disciplinele obligatorii și opționale; actualizarea profilului de formare al absolventului/ a absolventei și sistemul de competențe al curriculumului disciplinar, inclusiv structura curricula disciplinare. 

„Documentul aprobat include un nou profil de formare al absolventului/ a absolventei care va capacita elevii în formarea competențelor-cheie și va contribui la îmbunătățirea rezultatelor învățării. Noile competențe solicitate de provocările lumii contemporane pe care și le vor forma și dezvolta elevii vor contribui la competitivitatea și performanța academică a acestora. Noile planuri-cadru inovative, noile discipline școlare și temele transdisciplinare vor contribui la transformarea școlii în spațiu deschis pentru inovație, iar sala de clasă - drept spațiu de creație. Prin temele transdisciplinare pe care elevii  le vor alege după propriile nevoi și interese, vor învăța să lucreze în echipă, să fie colaborativi, proactivi, creativi”, susține secretarul de stat, Valentina Olaru.  

Concepția de dezvoltare a curriculumului școlar se adresează publicului larg: autorilor de curriculum și manuale, cadrelor didactice și manageriale, elevilor, părinților, instituțiilor de formare a cadrelor didactice, cercetătorilor științifici, societății în întregime și are scopul de a prezenta principalele direcții de actualizare a curriculumului școlar. 

Întreg parcursul de dezvoltare curriculară va cuprinde perioada 2024-2027. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău