Ministerul Economiei | Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 90%

  • 28 Aprilie 2020 17:50
Ministerul Economiei | Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 90%

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău sunt realizate în proporție de 90% și s-ar putea finaliza în a doua jumătate a anului. Despre aceasta a informat administratorul "Vestmoldtransgaz", Iulian Butnaru, la întrevederea de marți cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, care a inspectat câteva loturi de șantier le conductei Iași-Ungheni-Chișinău, precum și complexul administrativ al "Vestmoldtransgaz" de la Ghidighici.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, citat de INFOTAG, Railean s-a documentat pe marginea implementării proiectului investițional "Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău" și dificultăților în contextul restricțiilor impuse de starea de urgență. De asemenea, el s-a interesat despre activitatea muncitorilor și respectarea regulilor de protecție, prevăzute de protocol.

"Este în interesul nostru să asigurăm securitatea energetică a țării, dar și a regiunii prin diversificarea rutelor de livrare a gazelor naturale. De aceea, prin interconectarea cu rețelele de transport din România și integrarea Moldovei în sistemul energetic european, vom putea materializa acest obiectiv. Monitorizăm îndeaproape progresul acestui proiect strategic ca să asigurăm finalizarea proiectului în termenii stabiliți și să beneficiem de conductă până la sfârșitul anului curent", a spus Sergiu Railean.

Potrivit lui Butnaru, din cei 120 de km de tronson linear, 106 au fost deja finalizați. Oficiul administrativ al companiei "Vestmoldtransgaz", care va monitoriza sistemul gazier, este aproape pregătit de darea în exploatare.

"De la începutul anului 2019 până în prezent sunt desfășurate lucrări pe toate cele șapte loturi aferente construcției, termenul anunțat de investitor cu privire la finalizarea acestora și darea în exploatare a gazoductului fiind a doua jumătate a anului 2020. Valoarea estimată a proiectului este de 76 mil. euro conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de "Transgaz" (România)", a spus el.

La începutul anului 2018, operatorul român "Transgaz" a achiziționat prin intermediul reprezentanței sale "Eurotransgaz" întreprinderea moldovenească "Vestmoldtransgaz", care este operatorul gazoductului Ungheni-Iași. Valoarea tranzacției a constituit 180 mil. lei. Compania română s-a angajat să investească în decurs de doi ani cel puțin 93 mil. lei în construcția gazoductului.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău