Ministerul de Externe reacționează la acuzațiile Rusiei
-
05 August 2014 15:29
Comentariul Serviciului de presă al MAEIE cu privire la declarațiile Ministerului de Externe al Federației Ruse pe marginea situației în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
În legătură cu difuzarea, pe 4 august 2014, de către Serviciul de presă al MAE al Federației Ruse a unui comentariu cu privire la situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serviciul de presă al MAEIE face următoarele precizări:
Constatăm cu regret că, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse prezintă situația actuală în procesul de reglementare într-o manieră tendențioasă, bazându-se pe anumite fapte scoase din context și îmbinându-le cu interpretări eronate. Remarcăm, de asemenea, că acest comentariu a fost publicat la scurt timp după difuzarea de către canalul rusesc „RTR” a unui reportaj care reflectă situația în regiunea transnistreană într-un mod denaturat și care încearcă, într-o formă premeditată, să creeze o stare de frică și îngrijorare în rândurile populației. Subliniem că, insinuările vehiculate în acest reportaj nu au niciun temei real și reprezintă, în esență, un exemplu elocvent de propagandă promovat cu insistență în ultima perioadă de mass-media rusească.
Observăm, de asemenea, că partea rusă continuă să promoveze teza falsă privind „blocada economică” a regiunii transnistrene. În acest caz, partea rusă confundă intenționat acțiunile de „blocadă” cu problemele existente în sfera economică între cele două maluri ale Nistrului, generate de existența conflictului nesoluționat, precum și de lipsa de voință a partenerilor de la Tiraspol, susținuți de actori externi, de a avansa în procesul de negocieri. Această teză este ușor combătută chiar de datele prezentate public de către autoritățile din stânga Nistrului: în ultimele șase luni volumul exporturilor din regiune a crescut cu peste 70% în comparație cu aceeași perioada a anului trecut.
Promovarea cu insistență a ideii cu privire la „blocadă economică” devine și mai stranie în contextul în care Federația Rusă aplică nejustificat elemente de restricții comerciale în relațiile cu Republica Moldova.
În acest context, reiterăm că Republica Moldova se pronunță constant pentru depășirea tuturor dificultăților prin intermediul unui dialog constructiv, cu respectarea standardelor și angajamentelor internaționale și în conformitate cu principiile dreptului internațional. Totodată, amintim că, prin declarația din 10 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova a adresat Tiraspolului un nou apel la dialog în vederea soluționării problemelor economice, apel rămas, de altfel, fără răspuns.
Cu referire la problematica prezenței militare rusești, reiterăm consecvența poziției autorităților moldovenești cu privire la necesitatea finalizării retragerii forțelor militare ruse, inclusiv a stocurilor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale ale Federației Ruse și prevederile Constituției țării noastre. De asemenea, reiterăm importanța transformării mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune multinațională civilă cu mandat internațional. Aceste poziții sunt bine cunoscute și vor fi promovate, în continuare, de Republica Moldova în cadrul mecanismelor existente de dialog, fiind aduse argumentele politice, juridice și factologice necesare.
În concluzie, facem apel către Federația Rusă de a acționa în conformitate cu statutul său de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și cu poziția sa oficială bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. La rândul lor, autoritățile moldovenești rămân deschise spre dialog cu partea rusă pe întreg spectrul problemelor legate de relațiile bilaterale și soluționarea conflictului transnistrean.
Serviciul de informare și comunicare cu mass-media,
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene