Ministerul de Externe de la Chișinău dezminte informaţiile cu privire la impunerea de vize cetățenilor ruși

  • 16 August 2017 09:45
Ministerul de Externe de la Chișinău dezminte informaţiile cu privire la impunerea de vize cetățenilor ruși

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova dezminte informaţiile apărute în presă privind intenţiile autorităţilor moldoveneşti de a modifica regimul de vize dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă și atenționează că acestea nu corespund adevărului.

Președintele Igor Dodon se declară împotriva introducerii regimului de vize pentru cetățenii Federației Ruse. O declarație în acest sens el a făcut pentru publicația moscovită Izvestia, care citează surse anonime ce afirmă că posibilitatea aplicării regimului de vize pentru cetățenii ruși ar fi discutată actualmente în Parlamentul Republicii Moldova, fără să fi fost însă luată o decizie finală.

„Nu văd niciun motiv pentru introducerea vizelor. Nu văd la ce ar servi asta Republicii Moldova și relațiilor noastre bilaterale, mai ales că în Federația Rusă se află peste 500 de mii dintre cetățenii noștri. E limpede că, atunci când cineva promovează asemenea idei, nu se gândește că asta îi va afecta în primul rând pe cetățenii noștri. Eu consider că este o provocare”, a declarat Igor Dodon, citat de Izvestia.

Publicația rusească insinuează că, în acest fel, autoritățile moldovene ar intenționa să agraveze relația cu Moscova, după ce Guvernul de la Chișinău l-a declarat pe vicepremierul Dmitri Rogozin  persona non grata.

Potrivit vicepreședintelui comisiei pentru țările din CSI, Viktor Vodolațki, susține că un asemenea scenariu ar fi logic, guvernarea de la Chișinău fiind inspirată de „patronii din Occident”. Un nou conflict poate fi evitat dacă „Igor Dodon va prelua conducerea în mâinile sale până la Anul Nou”, spune el.

„Autoritățile moldovene sunt oprite doar de riscul unui nou Maidan, dar cu altă culoare. Președintele Dodon a venit la putere pe valul unor proteste, iar Guvernul actual nu vrea ca poporul să ridice drapelul pentru independența Moldovei față de dictatura oligarhilor occidentaliști. Majoritatea locuitorilor acestei țări lucrează în Rusia, unde câștigă banii cu care își hrănesc familiile, Cei care lucrează în România și Europa sunt de câteva ori mai puțini. Dacă Dodon nu va începe să ia puterea în mâinile sale, atunci aplicarea vizelor poate începe”, declară demnitarul rus.

În cazul unor măsuri dure împotriva propriilor cetățeni, amenință el, Moscova va reacționa simetric și neîntârziat, „nu ca în cazul diplomaților americani”.

Amintim că Igor Dodon, care s-a întâlnit de trei ori pe parcursul acestui an cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a reacționat vehement de fiecare dată când forțele guvernamentale au întreprins măsuri de natură, în opinia sa, să pună în pericol relațiile moldo-ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
26 °C
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mar
22 °C
Mie
23 °C
Joi
22 °C
Vin
24 °C
Sâm
27 °C

Curs oficial BNM 24 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5372 0.0976
USD 16.6807 -0.0049
RON 4.2006 0.0241
UAH 0.6303 -0.0011
RUB 0.2647 0.0021
Arhivă Radio Chișinău