Ministerul Culturii își propune elaborarea unei noi legi a patrimoniului

  • 01 Februarie 14:50
Ministerul Culturii își propune elaborarea unei noi legi a patrimoniului

Elaborarea unei noi legi a patrimoniului cultural care va include și reformarea institutului național al patrimoniului, crearea unui inspectorat național al patrimoniului și aprobarea Fondului pentru restaurarea patrimoniului. Pe lângă aceste intenții, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe, restaurarea și crearea unei zone pietonale în centrul istoric al Chișinăului, în colaborare cu municipalitatea, transmite Radio Chișinău.

Noi instituții de protejare a patrimoniului cultural imobil ar urma să fie create în decursul acestui an, a anunțat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Acestea ar oferi servicii de consultanță despre detaliile tehnice de restaurare și proiectare a patrimoniului cultural național, reevaluarea arhitecților specializați în patrimoniu și specializări în domeniul de restaurare și intervenții inginerești. Totodată, urmează a fi creat un fond extrabugetar din acumularea sancțiunilor pentru nerespectarea legii Patrimoniului.

De asemenea, Ministerul propune să fie restaurat centrul istoric al capitalei. Aceste lucrări vor fi efectuate în colaborare cu primăria Chișinău, partea financiară cu care va contribui Ministerul Culturii, fiind de 40 milioane de lei.

„Momentul cel mai important este îndemnul nostru către Primăria Municipiului Chișinău de a lăsa într-o parte toate disputele, de a avea în centrul Chișinăului o zonă pietonală adevărată, europeană. Suntem deschiși spre cele mai sănătoase și logice propuneri din partea Primăriei. Cred că trebuie de terminat o dată cu doi brăduți, două târguri de Crăciun, nu este sănătoasă această abordare”, a precizat Sergiu Prodan.

Pe strada pietonală din Chișinău ar urma să fie înființat un muzeu în aer liber, care ar povesti trecătorilor istoria centrului istoric, a subliniat în prezentarea sa.

„Vor fi instalate  pentru oameni cu dizabilități niște rampe speciale. Toate materialele de construcție vor fi naturale: cu granit, cu piatră naturală, și dacă observați am prevăzut și scurgerile pluviale și alte aspecte inginerești”, spune Roland Rotar

Tot în acest context, ministrul Culturii a reiterat că e necesar să se intervină de urgență în restaurarea sediului Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și restaurarea Filarmonicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău