Ministerul Culturii anunță investiții în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor de circ. Sergiu Prodan: În primul rând ne interesează valoarea artistică. Atunci când ne propunem să montăm spectacole, să ne aducă imagine instituției, țării

  • 10 Iunie 2022 15:42
Ministerul Culturii anunță investiții în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor de circ. Sergiu Prodan: În primul rând ne interesează valoarea artistică. Atunci când ne propunem să montăm spectacole, să ne aducă imagine instituției, țării

Ministerul Culturii a anunțat astăzi deschiderea unei noi linii de finanțare. Este vorba despre investiții în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor de circ în bază de concurs. Pentru această inițiativă au fost alocate de către Guvern, la ultima rectificare de buget, suma de 15 milioane de lei. Despre aceasta a anunțat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan în cadrul unei conferințe de presă.

Teatrele Naționale din Rep. Moldova vor avea posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile pentru producerea de spectacole. Vor fi făcute investiții în spectacole de repertoriu iar proiectele câștigătoare vor avea obligația să dea dovadă de sustenabilitate. Este vorba despre o finanțare nerambursabilă condiționată de rezultatul spectacolului produs a declarat Ministrul Culturii Sergiu Prodan.

„Sunt extrem de emoționat și de fericit că astăzi putem anunța această noutate, o linie nouă de finanțare a proiectelor teatrale și concertistice, de circ, deci o linie nouă de finanțare a spectacolelor în Rep. Moldova. De ce ne-am lovit de la început, din momentul în care am preluat acest mandat a fost lipsa de finanțare a proiectelor teatrale, a montărilor, ceea ce înseamnă decoruri, costume ceea ce înseamnă producție. Statul subvenționa doar parțial, și anume doar salariile în rest teatrele, organizațiile concertistice erau nevoite să realizeze produsul cultural din propriile încasări ”

Autoritățile își propun ca prin intermediul acestui proiect suma investita de minister sa fie de două ori mai mare în urma vânzării de bilete, iar banii obținuți sa fie folosiți în interesul teatrelor. Totodată nu doar aspectul comercial este important, menționează ministrul.

„Din contra aspectul comercial este secundar, extrem de important dar secundar. În primul rând ne interesează valoarea artistică, atunci când ne propunem să montăm spectacole, să ne aducă imagine instituției, țării, atractivitate pe plan internațional. Este un proiect pilot. Pornim de la punctajul zero pentru toate colectivele pentru că nu ne permitem acum să facem diferențiere”

Ministrul Culturii a adăugat că autoritățile își propun ca în bugetul pentru anul viitor sa fie incluse și teatrele independente, nu doar cele naționale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău