Ministerul Culturii a acordat un buget de 15 milioane de lei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru montarea operelor naționale „Ștefan cel Mare” și „Alexandru Lăpușneanu”

  • 06 Septembrie 2022 18:02
Ministerul Culturii a acordat un buget de 15 milioane de lei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru montarea operelor naționale „Ștefan cel Mare” și „Alexandru Lăpușneanu”

Ministerul Culturii a acordat un buget de 15 milioane de lei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru montarea operelor naționale „Ștefan cel Mare” și „Alexandru Lăpușneanu”. Acești bani vor fi folosiți pentru scenografia operelor, precum la montarea decorului, creația costumelor, machiaj, angajarea regizorilor de scenă, invitarea artiștilor de peste hotare, a declarat ministrul Culturii Sergiu Prodan în cadrul unei conferințe de presă:

„Acești bani sunt disponibili din luna mai, doar că, din păcate, anul financiar și repertorial nu coincid. Vara este o pauză și bineînțeles o montare de spectacol de operă, ca și teatru dramatic, nu se face peste noapte. Doar cu bani nu faci nimic, este nevoie de un concept, de implicarea celor mai buni artiști. Este nevoie de sinergia între artele noastre profesioniste, ca pe acești bani, care sunt de fapt banii contribuabililor, să se producă, într-adevăr, opere de artă, care aduc un plus valoare, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere eveniment livrabil pentru spectatori.”

Opera „Alexandru Lăpușneanu” de Gheorghe Mustea are o importanță pentru evoluția acestui gen artist în R. Moldova. Spectacolul nu a mai fost jucată în spațiul cultural din 2013.

Opera „Ștefan cel Mare” a fost compusă și publicată în 2019, însă niciodată pusă în scenă la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Compozitorul Gheorghe Mustea a spus că este unica operă muzicală din patrimoniul național și universal care reflectă măreția domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău