Ministerul Apărării din România: Drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului

  • 16 Aprilie 19:06
Ministerul Apărării din România: Drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului

Drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, în cursul nopții de luni, în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu, au declarat pentru News.ro reprezentanții MApN, care au precizat că acestea erau probabil de tip comercial și au evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse. În acest caz a fost sesizat Parchetul Militar.

 
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au declarat, marți, pentru News.ro că, luni, în intervalul 22.30 - 00.30, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a raportat prezența în aer, în zone din apropierea Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, a unui sistem aerian fără pilot (dronă) și, ulterior, a încă două asemenea sisteme, scrie news.ro.
 
“Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice și vizuale, au fost de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial și au evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse. Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menținere a siguranței în spațiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situație. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar și vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.
 
Reprezentanții MApN au adăugat că Parchetul Militar a fost sesizat de comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de situații
 
De asemenea, la nivelul unității militare a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.
 
“Reamintim că, în  conformitate cu prevederile  HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porțiunile de spațiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricționate se poate realiza numai în condițiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă. Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție, conform art. 11, lit. g), sancționată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei așa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din același act normativ menționat”, a mai transmis Ministerul Apărării Naționale.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău