Ministerul Agriculturii va susține cercetarea în domeniul horticol și tehnologii alimentare
-
13 Octombrie 2021 13:21
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va susține Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), după ce ministrul de resort a vizitat recent și a discutat cu administrația centrului de cercetare despre vulnerabilitățile instituției și soluțiile oportune pentru depășirea acestora, transmite MOLDPRES.
Părțile au analizat obstacolele ce limitează funcționalitatea institutului, au identificat direcțiile prioritare pentru consolidarea sistemului de cercetare și inovare din sector și au explorat modalitățile de sporire a vizibilității instituției pe plan național și internațional, prin prisma atragerii investițiilor și lansării proiectelor de dezvoltare, scrie sursa citată.
„Componenta de cercetare și inovare este indispensabilă domeniului hortiviticol, iar scopul ministerului este să crească eficiența instituțiilor de cercetare de ramură, pentru a spori competitivitatea economiei naționale, a stimula productivitatea și obține noi rezultate științifice în cadrul proiectelor naționale și internaționale. Vom conjuga eforturile în vederea identificării surselor financiare orientate spre ameliorarea situației existente și spre consolidarea colaborării dintre instituțiile statului, astfel încât să creăm un mediu favorabil de activitate pentru cercetători”, a declarat ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu.
Oficialul a mers în laboratoarele instituției și pe câmpurile experimentale, unde cercetătorii au împărtășit experiența profesională, rezultatele științifice și au prezentat tehnologiile aplicate în procesul de diversificare a bazei de resurse genetice hortiviticole, de creare a soiurilor și hibrizilor.
„Provocările administrative și financiare cu care se confruntă instituția reduc eficiența activității de cercetare, iar realizările noastre au o vizibilitate limitată în comunitatea științifică. Institutul are nevoie de investiții pentru a valorifica pe deplin capitalul uman antrenat în activitățile de cercetare”, a menționat Constantin Dadu, directorul general al IȘPHTA.
Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare este o instituție de cercetări științifice, fiind coordonatorul procesului tehnico-științific în domeniul hortiviticol, vinificației și tehnologiilor alimentare din Republica Moldova. Direcția strategică a instituției este orientată în biotehnologii agricole, fertilitatea solului și securitatea alimentară. Profiluri acreditate: ameliorarea viței-de-vie și elaborarea tehnologiilor performante în viticultură; tehnologii inovative în vinificație; ameliorarea soiurilor de pomi fructiferi și tehnologii de cultivare; tehnologii alimentare și de prelucrare a materiei prime agricole.