Ministerul Agriculturii recomandă pomicultorilor să se pregătească de posibile înghețuri

  • 19 Aprilie 2017 09:44
Ministerul Agriculturii recomandă pomicultorilor să se pregătească de posibile înghețuri

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare recomandă pomicultorilor să se pregătească de posibilele înghețuri, anunțate de meteorologi pentru această săptămână.

Potrivit specialiștilor, pentru protejarea copacilor de înghețuri pe timp de noapte poate fi folosită metoda fumigației. Aceasta se bazează pe principiul micșorării efectului radiației nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanță fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului și a pomilor, reducând efectul radiației nocturne.

O altă metodă de protecție recomandată este mărirea umidității aerului cu ajutorul aspersoarelor, care, pulverizând apa în atmosferă, ridică temperatura aerului cu 2-4 grade. Stratul de gheață, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menținând în același timp la exterior temperatura foarte apropiată de zero grade.

Înghețurile târzii de primăvară, înregistrate anul trecut, au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Râșcani și, parțial, Soroca, iar prejudiciile s-au cifrat la aproximativ 207 milioane de lei, notează Infotag.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău