Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit conferința de nivel înalt „Comemorarea Holocaustului – lecții din trecut pentru un viitor mai bun”

  • 29 Octombrie 2022 09:17
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit conferința de nivel înalt „Comemorarea Holocaustului – lecții din trecut pentru un viitor mai bun”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit conferința de nivel înalt „Comemorarea Holocaustului – lecții din trecut pentru un viitor mai bun”, eveniment organizat în cooperare cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova. Acțiunea s-a pliat pe principiile directoare ale bunei guvernări, consolidării instituțiilor și a statului de drept, îmbunătățirii dialogului social și intercomunitar.

În cadrul reuniunii, vicepremierul Nicu Popescu a transmis un mesaj participanților, în cadrul căruia a fost evidențiat că „Autoritățile sunt ferm hotărâte să comemoreze Holocaustul și să sprijine comunitatea evreiască. Construim o societate incluzivă bazată pe respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Eforturile noastre includ, de asemenea, implementarea de acțiuni concrete în promovarea comemorării Holocaustului, combaterea antisemitismului, xenofobiei și a altor forme de intoleranță și dezvoltarea unui cadru legal în conformitate cu standardele internaționale”.

De menționat, că în plan intern au servit Planul de Acțiuni 2021 - 2024 în baza Declarației politice Parlamentului privind acceptarea Raportului Final a Comisiei Internaționale  privind Holocaustul. Astfel, și rapoartele de progres ale instituțiilor de resort în cele trei sesiuni de lucru s-au axat pe elementele de etapă în implementarea unor obiective sectoriale concrete. În plan extern, țara noastră participă în calitate de stat observator la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, iar la Forumul Internațional de la Malmö din 13 octombrie 2021, în rând cu statele participante, și-a asumat angajamente concrete.

În cele trei sesiuni de lucru, cu participarea vorbitorilor din țara noastră și din străinătate, au fost făcute prezentări informative, care au pus în evidență aspecte noi privind obiectivele în proces de implementare pe dimensiunea patrimoniului istoric și cultural, ajustarea procesului educațional și a cadrului juridic în domeniu. Participanții au putut constata că există o înțelegere mai bună privind avansarea pe subiecte sectoriale, inclusiv privind stabilirea Muzeului de istorie a evreilor din Moldova, deschiderea unor dimensiuni noi, precum rutele turistice, dar și reziliența la dezinformare și noile încercări de distorsionare a istoriei în scopuri geopolitice.

La eveniment au participat miniștri, secretari de stat, directori ai instituțiilor autonome, experți din țară și de peste hotare, ambasadori și alți membri ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău. În cuvântul de încheiere, ambasadorul cu misiuni speciale Vitalie Rusu, a subliniat că „Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi și în continuare un inițiator, coordonator și catalizator al cooperării interinstituționale și intercomunitare pe subiecte practice ce derivă din Planul de Acțiuni în curs de implementare”.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
28
Mon
25
Tue
21
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău