Mingile de foc care au căzut în Chile în urmă cu o săptămână nu erau meteoriți

  • 07 Octombrie 2019 15:21
Mingile de foc care au căzut în Chile în urmă cu o săptămână nu erau meteoriți

Autoritățile chiliene investighează cazul misterioaselor mingi de foc care s-au prăbușit în diferite părți ale țării în urmă cu o săptămână și despre care s-a crezut că ar fi meteoriți, însă conform analizelor derulate de experți, ipoteza meteoriților a fost infirmată, transmite vineri Live Science, preluat de Agerpres.

Aceste mingi de foc au căzut în zona orașului Dalcahue, de pe insula chiliană Chiloé, la 25 septembrie, conform CNET. Ele au căzut în șapte locații, provocând mici incendii care au fost stinse imediat de pompieri și voluntari.

O astfel de minge de foc a căzut în curtea unuia dintre locuitorii insulei Chiloé, Bernardita Ojeda, și a incendiat câteva tufe.

Geologi de la Serviciul Geologic din Chile s-au deplasat în locurile unde au căzut aceste obiecte neidentificate pentru a afla despre ce a fost vorba. Inițial s-a crezut că au fost niște meteoriți.

Astronomul și astrofizicianul chilian José Maza a declarat pentru presa din țara sa că aceste mingii de foc au fost fie meteoriți, fie deșeuri spațiale - fragmente desprinse din rachete sau sateliți dezafectați.

La 26 septembrie astronomul Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a postat pe Twitter informația că ar fi fost vorba de niște meteoriți pentru că nu existau deșeuri spațiale pe orbită în pericol să cadă în Chile. "Câteodată însă este nevoie să treacă mai multe zile până primim date relevante" în astfel de cazuri, a adăugat el.

Apoi a sosit raportul oficial al geologilor chilieni: niciunul dintre cele șapte locuri unde s-au prăbușit aceste obiecte nu conține urme specifice impactului cu meteoriți. Iar cum aceste obiecte misterioase nu au fost meteoriți, logica dictează că ar trebui să fie deșeuri spațiale. Însă această ipoteză nu a fost confirmată încă. Geologii chilieni urmează să dea publicității rezultatele analizelor detaliate ale mostrelor de sol culese de la locurile prăbușirilor în cursul acestei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău