Minatul de Bitcoin consumă anual mai mult curent electric decât Finlanda. O singură monedă înseamnă 13 ani de consum domestic

  • 07 Septembrie 2021 17:14
Minatul de Bitcoin consumă anual mai mult curent electric decât Finlanda. O singură monedă înseamnă 13 ani de consum domestic

Minatul de Bitcoin reprezintă 0,5% din consumul mondial de energie electrică, iar impactul negativ al acestei activități ar urma să crească pe măsură ce criptomonedele câștigă popularitate, informează Business Insider, care citează o analiză New York Times, potrivit DIGI24.

Prețul Bitcoin a crescut de cinci ori în ultimul an, iar această acțiune a atras după sine și o majorare a consumului de energie electrică, notează sursa citată.

Creșterea consumului este cauzată de faptul că tot mai mulți oameni "minează" Bitcoin - un proces care implică calcule matematice complexe care trebuie rezolvate pentru a verifica tranzacții digitale. Minerii care rezolvă aceste calcule primesc un procent de Bitcoin, iar pe măsură ce tot mai mulți oameni recurg la acest proces crește și consumul de energie.

Este dificil de estimat cu exactitate cât de multă energie consumă minarea de Bitcoin, dar o analiză realizată de New York Times oferă informații care reflectă dimensiunea acestei operațiuni la nivel mondial:

- Minatul de Bitcoin consumă aproximativ 91 terawatt-oră în fiecare an. 1 Terawatt/oră = 1.000.000.000 Kilowatt-oră

- Consumul este mai mare decât cel anual al Finlandei, o țară cu 5,5 milioane de locuitori

- Reprezintă 0,5% din energia electrică consumată anual la nivel mondial, de 10 ori mai multă decât acum 5 ani

- Este mai mult de o treime din energia consumată anual în SUA pentru sistemele de aer condiționat instalate în locuințe

- Este de șapte ori mai mare decât cantitatea de energie folosită de operațiunile Google din toată lumea

Având în vedere creștere puternică a prețului Bitcoin, cel mai probabil consumul de energie electrică va continua să crească. În prezent un Bitcoin se vinde cu aproximativ 50.000 de dolari, în creștere cu 500% față de anul trecut. În 2016, un Bitcoin valora 500 de dolari.

Pentru că această criptomonedă a devenit mai căutată, minatul de Bitcoin a deveni o industrie în sine. O fermă de minat Bitcoin necesită unități cu plăci video și hard-disk-uri, servere, centre de date și sisteme de răcire care să împiedice unitățile să se supraîncălzească. Totodată, procesul în sine a devenit mai dificil. În 2011 un computer personal putea mina Bitcoin fără mari dificulțăți, pentru că domeniul criptomonedelor era puțin cunoscut și era suficientă o putere de calcul scăzută, deci un consum mai redus. Acum, este nevoie de energia consumată într-o locuință vreme de 13 ani pentru a mina un singur Bitcoin.

Problema consumului de energie electrică în minatul de Bitcoin nu este una noua. Bill Gates a avertizat în luna martie că Bitcoin "nu este grozav din punct de vedere climatic", iar secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că Bitcoin are un consum de energie "uluitor".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău