Milo Djukanovic, fostul premier al Muntenegrului consideră că Rusia vrea să distrugă UE

  • 15 Martie 2017 11:04
Milo Djukanovic, fostul premier al Muntenegrului consideră că Rusia vrea să distrugă UE

Fostul prim-ministru muntenegrean Milo Djukanovic a cerut UE să oprească influența "distructivă" a Rusiei în Balcani, inclusiv campania de dezinformare, după noua presupusă tentativă de lovitură de stat din ziua alegerilor în Muntenegru.

În interviul acordat pentru agenția americană Associated Press, Djukanovic a spus că "Moscova duce un fel de război propriu împotriva Europei" și că "amenință însăși existența UE", prin sprijinirea grupărilor de dreapta, care sunt împotriva Uniunii.

În opinia sa, Muntenegru s-a găsit în linia de foc, dar cu siguranță nu este principala țintă. "Balcanii reprezintă un teren bun pentru demonstrația de forță, după campania rusă din Ucraina și Siria. În cazul Muntenegrului, (Rusia) a vrut să arate că Europa și NATO nu se pot extinde fără acordul ei. Eu cred că acesta este mesajul cheie pentru UE și NATO ", a afirmat Djukanovic.

Fostul prim-ministru a spus că Rusia va continua eforturile ei de a destibiliza Muntenegru prin campania ei de propagandă "subversivă". "Aproape că nu trece o săptămână fără un mesaj de la Moscova că nu există niciun loc pentru noi în NATO, că ar trebui să ne reconsiderăm această orientare și că acest lucru ar putea duce la o instabilitate politică și de securitate în Muntenegru", a precizat Djukanovic.

Procuratura muntenegreană a acuzat Rusia și agenții ei din serviciile secrete pentru tentativă de lovitură de stat, la data de 16 octombrie anul 2016, în ziua alegerilor din Muntenegru, inclusiv pentru planificarea uciderii lui Djukanovic.

Kremlinul a negat implicarea în presupusa lovitură de stat, dar a susținut în mod deschis și a finanțat partidele na?ionaliste care se opun aderării Muntenegrului la NATO, menționează AP. Prim-ministrul britanic Theresa May și-a exprimat mai devreme astăzi îngrijorarea față de presupusa interferență rusească în Muntenegru și a adăugat că șeful diplomației britanice, Boris Johnson, va ridica această problemă în următoarele câteva săptămâni, în timpul unei vizite pe care o va efectua la Moscova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău