Militarii luxemburghezi sosesc în România, în cadrul grupului de luptă NATO. Este cel mai mare contingent luxemburghez dislocat în străinătate

  • 13 Martie 2023 13:21
Militarii luxemburghezi sosesc în România, în cadrul grupului de luptă NATO. Este cel mai mare contingent luxemburghez dislocat în străinătate

Un contingent al armatei luxemburgheze a plecat luni spre România, unde este dislocat în cadrul grupului de luptă al NATO staționat la Cincu ca parte a activităților de vigilență sporite ale Alianței pe flancul estic.

“Alături de aliații noștri, ca parte a companiei olandeze și, mai târziu, a celei belgiene, prezența lor transmite un semnal clar de disuasiune și de dorință de a apăra spațiul euro-atlantic”, a transmis, într-o postare pe Twitter, François Bausch, ministrul apărării luxemburg, scrie Calea Europeană.

Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța și care mai are în componența sa militari olandezi, belgieni și români, a fost înființat anul trecut ca răspuns al invaziei militare a Rusiei în Ucraina și ca urmare a deciziei aliate de a transforma postura de apărare și descurajare a NATO în România de la o prezență adaptată la o prezență și apărare avansate.

Anunțul privind faptul că un contingent de 25 de militari luxemburghezi se va alătura grupului de luptă al NATO de la Cincu a fost făcut de mnistrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, într-o convorbire telefonică cu omologul român, Bogdan Aurescu.

Ulterior, acest anunț a fost reconfirmat de premierul Xavier Bettel, la finalul lunii februarie, când l-a primit în vizită pe președintele Klaus Iohannis.

“România este un aliat fiabil cu care lucrăm în mod constructiv, un aliat care are o frontieră și geografie diferite de a noastră. Discuțiile noastre au vizat și Ucraina. (…) 25 de soldați luxemburghezi vor pleca la Cincu în următoarele 15 zile. Este nevoie să ne întărim apărarea la nivelul NATO“, a spus Bettel, subliniind că acesta este cel mai mare contingent militar luxemburghez care va fi staționat în străinătate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău