Milioane de locuitori din Hong Kong ar putea primi cetățenie britanică. Boris Johnson anunță o posibilă schimbare a legislației

  • 03 Iunie 2020 08:40
Milioane de locuitori din Hong Kong ar putea primi cetățenie britanică. Boris Johnson anunță o posibilă schimbare a legislației

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat marți că va oferi pașapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong și, posibil, acces la cetățenia britanică dacă China va insista asupra impunerii noii legi privind securitatea națională.

„Multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viață, pe care China s-a angajat să îl mențină, va fi amenințat” de această lege, afirmă Boris Johnson într-un editorial apărut în ediția de miercuri a publicațiilor The London Times și South China Morning Post.

„Dacă China continuă și aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoștință cu indiferență și să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligațiile și vom oferi o alternativă”, a mai spus premierul britanic, potrivit Agerpres.

Aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong dețin în prezent „pașaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări” care oferă acces fără viză în Marea Britanie pentru șederi de până la șase luni, a amintit Boris Johnson.

Circa 2,5 milioane de persoane ar putea fi eligibili pentru obținerea acestui document care a fost eliberat locuitorilor fostei colonii britanice când insula a revenit Chinei, în 1997.

Adoptată de parlamentul chinez, dar încă nefinalizată, legea privind securitatea națională prevede pedepsirea activităților separatiste, "teroriste", subversiunea sau ingerințele străine în afacerile teritoriului autonom chinez.

Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate și democrație în Hong Kong și a provocat reacții pe plan internațional, precum și o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei.

Cei care se opun creșterii influenței Beijingului în Hong Kong susțin că noile măsuri legislative deschide calea unui regres fără precedent al respectării libertăților de care se bucură cetățenii metropolei financiare de șapte milioane de locuitori.

Regimul de la Beijing s-a angajat, în momentul retrocedării acestui teritoriu de către britanici, să garanteze Hong Kong-ului o autonomie largă și libertăți conform principiului „o singură țară, două sisteme”.

„Dacă China își impune legea de securitate națională, guvernul britanic își va modifica legile privind imigrația și va permite oricărui deținător al acestui pașaport, rezident în Hong Kong, să vină în Marea Britanie pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni și să obțină alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce îl așează pe calea (spre obținerea) cetățeniei”, precizează Boris Johnson.

Impunerea noii legi în domeniul securității „ar restrânge libertățile și ar reduce în mod substanțial autonomia” Hong Kong-ului, mai scrie premierul britanic.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău