Milioane de dolari, investite în Serviciul unic de urgențe 112, pe care Guvernul promite să-l facă funcțional în martie

  • 09 Februarie 2018 08:18
Milioane de dolari, investite în Serviciul unic de urgențe 112, pe care Guvernul promite să-l facă funcțional în martie

Pentru crearea Serviciului unic 112, destinat apelurilor de Urgență, s-au organizat până în prezent licitații în valoare de peste 160 de milioane de lei, potrivit datelor Agenției pentru Achiziții Publice. Costul softului și infrastructurii necesare pentru funcționarea acestui serviciu au alcătuit „partea leului” din această sumă.

Numai pentru crearea softului și infrastructurii de comunicații s-au cheltuit 159 de milioane de lei, echivalentul a 7,7 milioane de Euro, notează Sănătate INFO.

Licitația publică a fost organizată în iunie anul trecut, iar compania câștigătoare a fost Ericsson AB.

Datele Agenției de Achiziții Publice mai arată că peste jumătate de milion de lei au fost cheltuite pentru documentația de proiectare a centrelor de preluare a apelurilor. Tot peste jumătate de milion au costat lucrările de cablare și conexiune, calculatoare, ecrane plate și accesorii.

Amintim că Guvernul a anunțat ieri, 8 februarie, că Serviciul unic pentru apeluri de urgență ar urma să devină funcțional până la sfârșitul lunii martie.

Potrivit unui comunicat al Executivului, soluția tehnologică procurată ar fi una dintre cele mai avansate la nivel european, până acum fiind implementată doar în Suedia și Danemarca. Opțiunile esențiale noi ar fi localizarea geografică, preluarea apelurilor video direct din platforma CordCom, preluarea mesajelor text, captarea și introducerea în sistem a imaginilor de pe alte dispozitive, astfel ca persoanele cu deficiențe de auz și vedere să poată apela serviciul 112 fără a întâmpina probleme.

Serviciul ar urma să integreze numerele 901, 902 și 903, folosite în prezent pentru apel la pompieri, poliție și salvare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău