Miliarde de oameni din lumea întreagă depind de speciile sălbatice (raport ONU)

  • 08 Iulie 2022 18:38
Miliarde de oameni din lumea întreagă depind de speciile sălbatice (raport ONU)

Exploatarea excesivă a speciilor sălbatice - animale terestre, pești, alge, ciuperci, plante și arbori - amenință bunăstarea a miliarde de oameni, a dezvăluit vineri un raport al ONU, care oferă totodată o serie de recomandări pentru o utilizare mai durabilă și promovează valorificarea cunoștințelor de care dispun populațiile autohtone, informează AFP, potrivit Agerpres.

Miliarde de oameni din lume, atât din țările dezvoltate cât și din cele în curs de dezvoltare, "depind și beneficiază de utilizarea speciilor sălbatice pentru alimentație, medicină, energie, venituri și multe alte scopuri", au declarat experții în biodiversitate de la ONU, reuniți în cadrul IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).

În 2019, IPBES dezvăluia într-o evaluare globală că 1 milion de specii erau amenințate cu extincția, unul dintre principalele motive fiind exploatarea lor de către oameni.

În noul raport, 85 de experți în științe sociale și ale naturii, precum și posesorii unor cunoștințe locale și tradiții indigene au trecut în revistă 6.200 de surse.

"Aproximativ 50.000 de specii sălbatice sunt utilizate (...) prin pescuit, recoltare, exploatare forestieră și colectare de animale terestre la nivel mondial", au detaliat autorii raportului.

"Speciile sălbatice reprezintă o miză primordială pentru securitatea alimentară", a subliniat unul dintre autorii raportului, Jean-Marc Fromentin. Această dependență este încă și mai pronunțată pentru populațiile sărace.

Speciile sălbatice sunt, de asemenea, surse importante de venituri și locuri de muncă, precizează același document.

Exploatarea excesivă afectează 34% din populațiile de pești, periclitează 1.341 de specii de mamifere sălbatice și 12% din speciile de arbori sălbatici.

Comerțul ilegal cu specii sălbatice ocupă locul al treilea în clasamentul mondial al activităților de traficare, după traficul cu ființe umane și traficul de droguri, generând venituri totale cuprinse între 69 de miliarde și 199 de miliarde de dolari pe an.

Cu toate acestea, există soluții. Raportul include și "un mesaj de speranță", a spus Jean-Marc Fromentin, cercetător la IFREMER din Franța. "Putem avea o utilizare a acestor specii care să fie sustenabilă și durabilă în timp, pentru generațiile viitoare", a adăugat el.

Speciile sălbatice sunt mai bine administrate de populațiile autohtone. "Acest lucru se întâmplă adeseori prin intermediul unor reguli destul de simple de reciprocitate, de respectare a naturii, a animalelor și a tabuurilor, a unor zone sacre care echivalează în lumea occidentală cu ariile protejate", a explicat Jean-Marc Fromentin.

Noul raport propune reducerea pescuitului ilegal, suprimarea subvențiilor nefaste sau susținerea pescuitului la scală mică, implementarea unor certificate de exploatare forestieră, existența unor sisteme de administrare eficiente și o redistribuire echitabilă a beneficiilor și a costurilor asociate speciilor sălbatice.

Trebuie să ajungem la "o viziune mai sistemică, potrivit căreia omenirea face parte din natură" , au concluzionat autorii raportului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău