SONDAJ | Miliarde de lei plătite în plic angajaților din R.Moldova. Cu cât este prejudiciat bugetul (GRAFIC)
-
24 Iulie 2018 13:41
21,3% din angajații din Republica Moldova primesc parțial sau total salariul în plic, potrivit Sondajului IDIS Viitorul realizat de „CBS-AXA”, la comanda IDIS „Viitorul”, People Watch: ”Calitatea vieții și migrația” în acest an.
Potrivit IDIS „Viitorul”, numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut comparativ cu anul trecut de la 75,1% la 78,7%. În același timp, numărul persoanelor angajate oficial, dar care primesc o parte salariul în plic pe parcursul unui an, a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 mii peroane în 2018.
Experții mai susțin că a crescut nesemnificativ numărul celor care activează în câmpul muncii, dar sunt în afara evidenței statistice deoarece conform declarației lor primesc toată remunerarea în plic. „Conform estimărilor noastre numărul lor s-a majorat de la 102 mii persoane în 2017 la 107 mii persoane în 2018. Este interesant faptul că creșterea lor cu 5 mii persoane corespunde anticipărilor noastre de reducere a numărului mediu de angajați în 2018 cu 5 mii persoane. Altfel spus numărul real de oameni angajați în câmpul muncii în acest an oficial se va reduce cu circa 5 mii persoane, iar în realitate el va rămâne neschimbat”, au subliniat reprezentanții IDIS „Viitorul”.
Sondajul a creionat și profilul celui care primește salariul în plic. Astfel acesta este o persoană care a studiat foarte puțin, din mediul rural, tânăr și cu venituri reduse.
Conform estimărilor IDIS Viitorul, salariul plătit în plic în acest an va constitui 7,7 miliarde lei față de 7,5 miliarde în 2017. „Ratările totale ale Bugetului Public Național conform estimărilor noastre în acest an vor fi de aproape 3,5 miliarde lei, dintre care: Casa Națională de Asigurări Sociale va rata peste 2,2 miliarde lei, Compania Națională de Asigurări în Medicină aproape 700 milioane lei, iar Bugetul de Stat și cele Locale vor rata 550 milioane lei din impozitele pe venit a persoanelor fizice”, au conchis experții.