Mike Pompeo i-a cerut premierului irakian desemnat să protejeze trupele americane

  • 24 Februarie 2020 08:50
Mike Pompeo i-a cerut premierului irakian desemnat să protejeze trupele americane

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a cerut duminică premierului irakian desemnat Mohammed Allawi să protejeze trupele americane desfășurate în Irak și să răspundă revendicărilor irakienilor care protestează din octombrie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Într-o discuție telefonică, Pompeo i-a transmis lui Allawi, care a cerut pentru luni un vot de încredere în parlament, că SUA susțin un Irak "puternic, suveran și prosper", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

În respectiva discuție, secretarul de stat "a subliniat obligația ca Irakul să îi protejeze pe diplomați, forțele și instalațiile SUA și ale coaliției" pe care ele o conduc în Irak, conform comunicatului.

În același timp, Pompeo a subliniat "urgența cu care viitorul guvern irakian trebuie să pună capăt crimelor asupra manifestanților, să asigure justiție pentru cei care au fost uciși și răniți și să răspundă la solicitările" protestatarilor.

De la 1 octombrie 2019, Irakul este zguduit de o revoltă populară de o amploare fără precedent, motivată în special de furia împotriva corupției. Aproape 550 de persoane au fost ucise și 30.000 de rănite, în special manifestanți, iar premierul Adel Abdel Mahdi a fost nevoit să demisioneze.

De asemenea, liderii irakieni au fost scandalizați în ianuarie când SUA l-au ucis într-un atac cu dronă în apropiere de aeroportul din Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei regionale a Iranului.

Tensiunea s-a amplificat după tiruri cu rachete ale milițiilor șiite irakiene legate de Iran asupra unor baze militare sunt sunt staționați soldați americani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău