Mike Pompeo cere ţărilor europene să-i preia şi să-i judece pe proprii cetăţeni care au luptat alături de ISIS. Care a fost reacția Franței

  • 15 Noiembrie 11:52
Mike Pompeo cere ţărilor europene să-i preia şi să-i judece pe proprii cetăţeni care au luptat alături de ISIS. Care a fost reacția Franței

Secretarul de stat american Mike Pompeo cere ţărilor europene şi celorlalte ţări din coaliţia de combatere a grupării Stat Islamic să-i preia şi să-i judece pe proprii cetăţeni care au luptat alături de ISIS.

Cererea americanilor s-a lovit însă de împotrivirea europenilor, mai ales a Franţei care refuză să-i repatrieze pe jihadiştii francezi pentru a nu ofensa opinia publică, înspăimântată de atentatele teroriste din ultimii ani, transmite rador.

Mike Pompeo a spus în deschiderea Conferinţei coaliţiei internaţionale, desfăşurate ieri la Washington, că a-i aduce pe luptătorii străini în faţa justiţiei în propriile lor ţări este crucial pentru a preveni ca grupul Stat Islamic să îşi recreeze califatul şi să-şi exporte ideologia:

"Am primit asigurări din partea partenerilor din coaliţie şi a partenerilor de pe teren cu privire la responsabilităţile lor în ce priveşte luptătorii străini şi le vom cere să şi le asume".

Administraţia americană a calificat drept iresponsabilă propunerea Franţei de a judeca în Irak miile de jihadişti deţinuţii în Siria.

Secretarul de stat Pompeo a insistat că membrii coaliţiei trebuie să îşi repatrieze cetăţenii care au luptat pentru ISIS şi să îi facă responsabili pentru atrocităţile comise. În încheierea conferinţei, coordonatorul Departamentului de stat pentru combaterea terorismului, Nathan Sales, a spus reporterilor că ar fi o iresponsabilitate din partea oricărei ţări să aştepte ca Irakul să rezolve problema pentru ea: "Ar trebui să existe un sens al urgenţei de a repatria luptătorii ISIS acum cât mai este posibil.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
2,88 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,1 m/s
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 11 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2312 -0.0372
USD 17.3519 -0.0502
RON 4.0243 -0.0083
UAH 0.7355 0.0012
RUB 0.2729 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău