Mike Pompeo cere țărilor europene să-i preia și să-i judece pe proprii cetățeni care au luptat alături de ISIS. Care a fost reacția Franței

  • 15 Noiembrie 2019 11:52
Mike Pompeo cere țărilor europene să-i preia și să-i judece pe proprii cetățeni care au luptat alături de ISIS. Care a fost reacția Franței

Secretarul de stat american Mike Pompeo cere țărilor europene și celorlalte țări din coaliția de combatere a grupării Stat Islamic să-i preia și să-i judece pe proprii cetățeni care au luptat alături de ISIS.

Cererea americanilor s-a lovit însă de împotrivirea europenilor, mai ales a Franței care refuză să-i repatrieze pe jihadiștii francezi pentru a nu ofensa opinia publică, înspăimântată de atentatele teroriste din ultimii ani, transmite rador.

Mike Pompeo a spus în deschiderea Conferinței coaliției internaționale, desfășurate ieri la Washington, că a-i aduce pe luptătorii străini în fața justiției în propriile lor țări este crucial pentru a preveni ca grupul Stat Islamic să își recreeze califatul și să-și exporte ideologia:

"Am primit asigurări din partea partenerilor din coaliție și a partenerilor de pe teren cu privire la responsabilitățile lor în ce privește luptătorii străini și le vom cere să și le asume".

Administrația americană a calificat drept iresponsabilă propunerea Franței de a judeca în Irak miile de jihadiști deținuții în Siria.

Secretarul de stat Pompeo a insistat că membrii coaliției trebuie să își repatrieze cetățenii care au luptat pentru ISIS și să îi facă responsabili pentru atrocitățile comise. În încheierea conferinței, coordonatorul Departamentului de stat pentru combaterea terorismului, Nathan Sales, a spus reporterilor că ar fi o iresponsabilitate din partea oricărei țări să aștepte ca Irakul să rezolve problema pentru ea: "Ar trebui să existe un sens al urgenței de a repatria luptătorii ISIS acum cât mai este posibil.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
23
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:53 %
Vint:6,7 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
22
Mon
23
Tue
23

Curs oficial BNM 16 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5315 0.0927
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
UAH 0.6291 -0.0011
RUB 0.2405 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău