Mii de persoane au defilat la Londra împotriva guvernului May

  • 02 Iulie 2017 11:33
Mii de persoane au defilat la Londra împotriva guvernului May

Mii de persoane au defilat sâmbătă pe străzile Londrei împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului condus de Theresa May, fiind de părere că premierul conservator și-a pierdut orice legitimitate după rezultatul obținut la alegerile parlamentare de la 8 iunie, relatează AFP.

Manifestanții din primele rânduri au purtat o banderolă uriașă pe care se putea citi "Conservatorii, afară", în timp ce alții agitau pancarte inscripționate cu sloganul "Tăierile bugetare costă vieți", făcând referire la politica de austeritate promovată de conservatorii aflați la putere din 2010, scrie Agerpres.

Theresa May se confruntă cu o criză de leadership după alegerile legislative de la 8 iunie. Ea a convocat scrutinul anticipat, convinsă că va câștiga detașat, pentru ca în cele din urmă să își piardă majoritatea absolută și o bună parte a creditului său.

Acest rezultat constituie o "respingere" clară a conservatorilor, a scris într-un comunicat mișcarea antiausteritate People's Assembly, unul dintre organizatorii manifestației. 
Organizația consideră, de asemenea, că incendiul de la Grenfell Tower din Londra, soldat cu cel puțin 80 de morți, este "cel mai tragic exemplu al posibilelor consecințe ale austerității".

Aceste critici reiau argumentele supraviețuitorilor tragediei care îi acuză pe administratorii blocului-turn că au făcut economii în detrimentul siguranței lor, pentru că proveneau din medii modeste.

La sfârșitul după-amiezii, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a insistat asupra acestei teme declarând în fața Parlamentului că politica guvernului este "brutală față de cei mai săraci". 
Numele celui care, în opinia generală, a reușit în campania sa pentru legislative, a fost frecvent scandat de manifestanți, care au cântat "Oh, Jeremy Corbyn!" pe notele melodiei "Seven nation army" (The Whites Stripes), devenit imnul stângii radicale.

Joi, Theresa May a obținut la limită votul de încredere în Parlament, cu sprijinul controversat al DUP, un mic partid ultraconservator din Irlanda de Nord. Guvernul său a dat miercuri primele semne de flexibilitate în politica de austeritate, afirmând că ar putea revizui în creștere salariile bugetarilor. 
Nicio decizie nu va fi luată însă înainte de votul asupra bugetului, așteptat în toamnă, mai scrie AFP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău