Mii de oameni din Shanghai închiși între garduri în "zonele sigilate" nu înțeleg cum se îmbolnăvesc totuși de Covid
-
06 Mai 2022 16:47
"Cum de m-am infectat?" este întrebarea pe care și-o pun derutați mii de oameni din Shanghai care, deși sunt blocați în ansamblurile desemnate "zone sigilate", încă se îmbolnăvesc de Covid-19, scrie Reuters, citată de DIGI24.ro.
Printre ei este și Veronica. A crezut că a făcut totul bine respectând toate regulile de izolare impuse din cauza Covid-19 în metropola Shanghai. După ce întregul oraș a fost închis în 1 aprilie, familia ei a respectat cu strictețe ordinele autorităților de a rămâne acasă și a ieși doar pentru testarea PCR obligatorie, mai scrie sursa citată.
Când restricțiile au fost ușor relaxate la mijlocul lunii aprilie, iar unii dintre locuitori au fost lăsați să se plimbe în perimetrul ansamblurilor de carantină, Veronica și vecinii ei au purtat cu toții măști. Timp de câteva săptămâni, în imobil nu a fost niciun caz de infectare. Dar, la sfârșitul lunii aprilie, după cel de-al 12-lea test PCR, Veronica, un alt membru al familiei ei și câțiva vecini au fost testați pozitiv.
Imobilul lor a fost din nou închis. Femeia, familia ei și ceilalți vecini care au fost testați pozitiv au fost trimiși în carantină. Toți ceilalți au fost obligați să stea în case încă 14 zile.
Veronica se numără printre miile de persoane care s-au infectat cu Covid în imobilele libere de coronavirus și închise timp de mai multe săptămâni.
Cazurile de infectare subliniază cât de dificilă este oprirea răspândirii variantei foarte transmisibile Omicron, ceea ce duce în China la nedumerire, teamă și furie.
Între 21 aprilie și 2 mai, rezidenții de la 4.836 de adrese diferite s-au trezit într-o situație similară, infecțiile apărând după săptămâni fără niciun caz de infectare. Doar în 30 aprilie, la cel puțin 471 de adrese au fost înregistrate cel puțin un caz de îmbolnăvire.
Măsurile de izolare din Shanghai au fost extrem de stricte, mai ales în primele două săptămâni din aprilie. Oamenii au avut voie să iasă din case doar din motive excepționale, cum ar fi o urgență medicală.
Numărul zilnic de cazuri de Covid-19 din Shanghai a scăzut timp de șase zile consecutive, dar miile de cazuri noi depistate acum în fiecare zi alimentează speculațiile cu privire la modul în care se răspândește virusul și cu privire la cât de eficientă este politica "zero-Covid".
În căutarea răspunsurilor, mulți oameni bănuiesc că se infectează în timp ce stau la coadă pentru testările PCR frecvente sau atunci când se livrează alimente și alte produse. În aceste condiții, unii oameni au început să refuze testele PCR, așa că sunt sancțiuni.
Experții în sănătate spun că răspândirea virulentă indică dificultatea Chinei în a-și respecta obiectivul "zero Covid". „Politica lor zero- Covid funcționează până la un punct, dar apoi vor continua să fie loviti din plin, mai ales ca nu au folosit acest timp pentru a vaccina la scară largă populația, mai ales pe cei vulnerabili", a spus Paul Hunter, profesor de medicină.
Jaya Dantas, expert în sănătate publică în Australia, a declarat că abordarea Chinei a adus costuri ridicate, iar eliminarea completă a transmiterii ar putea dura luni de zile. "Măsurile au fost eficiente, dar cu adevărat dure, cu teste constante, care au implicat resurse, forță de muncă și efort financiar. Impactul asupra sănătății mintale asupra populației este de asemenea semnificativ", a spus ea.
Blocajele din Shanghai și zeci de alte orașe au declanșat manifestări publice de nemulțumire. Fiecare caz nou depistat are consecințe multiple: persoana infectată și contactele ei apropiate trebuie să intre în carantină. Toți vecinii din clădirea lor trebuie să se izoleze timp de 14 zile, iar perioada se modifică mereu ori de câte ori este găsit un nou bolnav.