Mii de femei au fost vândute și forțate să se căsătorească cu bărbați chinezi

  • 07 Decembrie 2018 13:01
Mii de femei au fost vândute și forțate să se căsătorească cu bărbați chinezi

Aproximativ 7.500 de femei din Myanmar au fost vândute și forțate să se căsătorească cu bărbați chinezi în perioada 2013-2017, ele fiind victime colaterale ale politicii copilului unic în China, potrivit unui studiu difuzat vineri la Bangkok (Thailanda), relatează dpa și AFP, potrivit Agerpres.

Multe din aceste femei au fost nevoite să aibă copii, potrivit studiului, publicat de școala americană de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg, în colaborare cu Asociația thailandeză a femeilor Kachin.

În China există în prezent un surplus de circa 34 de milioane de bărbați din cauza politicii Beijingului privind controlul nașterilor introdus în perioada 1979-2015, ceea ce a alimentat cererea de femei traficate din țările vecine. Zeci de mii de femei sărace din Cambodgia, Laos, Myanmar și Vietnam merg să se căsătorească în China, unele de bunăvoie, în timp ce altele sunt forțate de către familiile lor sau sunt victimele unor traficanți.

În Myanmar, aproximativ 7.500 de femei din statele Kachin și Shan, situate în nord, au fost vândute ca soții unor chinezi, potrivit raportului, care se bazează pe anchete efectuate în rândul a peste 400 de femei din peste 40 de locuri din Myanmar și din China.

Deseori, căsătoriile sunt aranjate de către bătrânii satului sau familiile tinerelor femei, care nu pot refuza, deoarece ele se află pe treptele de jos ale societății. Ele sunt constrânse să se căsătorească cu bărbați mai în vârstă, bolnavi sau cu dizabilități.

Unele dintre căsătorii sunt totuși reușite și problema consimțământului este complexă și variază de la caz la caz, a afirmat coordonatorul raportului W. Courtland Robinson, în cadrul unei conferințe de presă la Bangkok. Prețul unei soții pentru un chinez variază între 10.000 de dolari și 15.000 de dolari, majoritatea sumei fiind împărțită între diferiții intermediari.

Cercetătorii le cer autorităților din Myanmar să pună capăt conflictului dintre armată și grupările rebele înarmate din statele Kachin și Shan, violențe ce pun femeile într-o mare situație de vulnerabilitate.

''Din cauza instabilității politice, a conflictelor și a confiscării de terenuri, securitatea femeilor reprezintă o provocare majoră'' , a declarat Moon Nay Li, de la Asociația thailandeză a femeilor Kachin, care a condus cercetările în teren.

Autorii raportului îi cer de asemenea Myanmarului să aplice legea privind tratamentul în cazul ființelor umane și să recunoască femeile drept victime. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău