Mii de copii ucraineni au fost duși de Rusia în centre din Belarus, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Yale. Copiii au fost supuși la pregătire militară și reeducare

  • 17 Noiembrie 2023 10:37
Mii de copii ucraineni au fost duși de Rusia în centre din Belarus, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Yale. Copiii au fost supuși la pregătire militară și reeducare

Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost duși în 13 centre din Belarus de la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unei cercetări publicate joi de Universitatea Yale, relatează Reuters, citată de News.ro.

Procurorul general al Ucrainei a declarat în luna mai că investighează presupusul rol al Belarusului în transferul forțat a peste 19.000 de copii identificați din teritoriile ocupate de Rusia. Numărul total este estimat de unii experți și organizații ca fiind mult mai mare.

Constatările Laboratorului de Cercetare Umanitară de la Școala de Sănătate Publică din Yale, care primește finanțare din partea Departamentului de Stat al SUA, sunt cele mai ample de până acum cu privire la presupusul rol al Belarusului în programul rusesc de relocare a copiilor ucraineni.

Rusia a declarat anterior că oferă ajutor umanitar celor care doresc să părăsească voluntar Ucraina și respinge acuzațiile de crime de război.

Serviciul de presă al Comisarului rus pentru drepturile copilului, care supraveghează relocarea copiilor din Ucraina ocupată, și Ministerul de Externe al Belarusului nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la această cercetare.

„Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac parte dintr-o campanie mai amplă dirijată de Rusia”, a afirmat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. „Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicați în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, promite Departamentul de Stat.

Printre principalele constatări detaliate în raportul de 39 de pagini se numără faptul că acești copii au fost transportați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris ca fiind o practică ce s-a desfășurat continuu.

Potrivit raportului, peste 2.000 de copii identificați de Yale au fost transportați la centrul pentru copii Dubrava din regiunea Minsk din Belarus între septembrie 2022 și mai 2023, în timp ce 392 de copii au fost duși în alte 12 unități.

„Efortul sistematic al Rusiei de a identifica, colecta, transporta și reeduca copiii din Ucraina a fost facilitat de Belarus”, se arată în raport.

„Guvernul federal al Rusiei și regimul din Belarus au colaborat pentru a coordona și finanța deplasarea copiilor din Ucraina ocupată de Rusia, prin Rusia, către Belarus”, arată cercetarea.

 

Transporturile către Belarus prin Rusia au fost „în cele din urmă stabilite” între președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Aleksander Lukașenko, a adăugat raportul.

Lukașenko a aprobat utilizarea instituțiilor de stat pentru a transporta copii din Ucraina în Belarus și pentru a finanța transportul acestora, se arată în raportul Yale. Odată ajunși în Belarus, copiii au fost supuși la pregătire militară și reeducare, menționează raportul.

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin. Aceasta l-a acuzat pe liderul rus și pe comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.

Trecerea peste graniță a copiilor cu vârsta sub 18 ani fără consimțământul unui părinte sau al unui tutore este interzisă de dreptul umanitar internațional.

Procurorii ucraineni pentru crime de război au declarat că investighează deportările ca fiind un potențial genocid.

Convenția privind genocidul specifică cinci acte care ar putea constitui fiecare crima, dacă sunt comise cu intenție de genocid, inclusiv transferul forțat al copiilor în afara grupului lor.

Ministerul ucrainean de Externe și Biroul procurorului general, care supraveghează investigațiile privind crimele de război, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Nu este clar câți dintre copiii identificați de cercetarea făcută de Yale au rămas în Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău