Mihail Sirkeli, jurnalist din Comrat: „Turcia poate juca un rol important în domeniul securității din regiunea găgăuză”

  • 13 Noiembrie 14:20
Mihail Sirkeli, jurnalist din Comrat: „Turcia poate juca un rol important în domeniul securității din regiunea găgăuză”

Președinta Maia Sandu a discutat ieri, la Baku, Azerbaijan, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, despre situația din regiunea autonomă găgăuză care are relații strânse cu Ankara. Sprijinul pe care Turcia îl poate oferi Chișinăului în atenuarea interferentelor rusești, prin intermediul rețelei conduse de fugarul Ilan Șor, în procesele democratice din Republica Moldova a fost, cu siguranță, un subiect principal pe agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali, consideră jurnalistul din Comrat, Mihail Sirkeli, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu spune că a discutat cu președintele turc despre „pacea și stabilitatea regională, dar și despre Găgăuzia, o punte între țările noastre. Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, aflată pe lista UNESCO pentru că ar fi în pericol și să salvăm cultura găgăuză, o parte importantă a identității Moldovei”, a scris șefa statului pe rețeaua X.

Din punct de vedere politic, Turcia a jucat un rol important în dezvoltarea regiunii găgăuze, dar mai ales în dialogul negocierilor dintre Chișinău și Comrat în primii ani de independență ai Republicii Moldova, marcați de mișcarea separatistă a etnicilor găgăuzi, sprijinită de Moscova, spune jurnalistul Mihail Sirkeli. 

Turcia a fost un partener și jucător important, o parte interesată, în anii 90, când Comratul și Chișinăul încercau să găsească soluția pentru reintegrarea țării. Turcia a jucat un rol foarte important în dezvoltarea regiunii găgăuze, investind în proiecte de infrastructură precum apeducte, sisteme de canalizare, construirea clădirilor, grădinițelor și altor obiecte sociale”, a declarat Mihail Sirkeli. 

Securitatea Republicii Moldova a fost probabil subiectul central al discuțiilor între președinta Maia Sandu și liderul de la Ankara, dar despre aceasta nu s-a comunicat. Turcia este, cel mai probabil, o țară prin care tranzitează banii ilegali din Rusia, care ajung, în cele din urmă, în Republica Moldova, dar și oamenii care asigură legătura cu Moscova, consideră Mihail Sirkeli.

„Prin Turcia, eu presupun că merg anumite fluxuri de bani, care vin din Rusia, prin Turcia trec oamenii care se duc la Moscova pentru anumite întruniri. Deci, din acest punct de vedere, Turcia, evident, poate juca un rol important în ceea ce privește ajutarea în domeniul securității în sudul Republicii Moldova. Pentru că Turcia este un jucător important în regiunea Mării Negre, evident că unele aspecte sau probleme pot fi soluționate mai eficient”, a subliniat Mihail Sirkeli.

Cu o populație majoritar vorbitoare de limba rusă, Găgăuzia este considerată cea mai rusofilă regiune din Republica Moldova. În opinia experților, această regiune autonomă este folosită de Federația Rusă pentru a destabiliza Republica Moldova și a-i deturna parcursul european.

Amintim că, la referendumul din 20 octombrie curent, aproape 95 la sută dintre alegătorii din regiunea găgăuză au votat împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău