Mihail Saakașvili se întoarce în Ucraina, însă dă asigurări că "nu are ambiții politice"

  • 29 Mai 2019 10:59
Mihail Saakașvili se întoarce în Ucraina, însă dă asigurări că

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, căruia noul lider de la Kiev, Volodimir Zelenski, i-a redat cetățenia ucraineană, a anunțat că se va întoarce miercuri în Ucraina, însă a subliniat că nu are ambiții politice în această țară. "Nu am ambiții politice, pentru că am fost deja în toate funcțiile, am văzut totul, scrie Rador.

Voi fi foarte atent atunci când voi accepta ceva. Am trecut prin toate acestea, am văzut cum arată și nu tind să dețin nicio funcție" - a asigurat Saakașvili, căruia fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko i-a retras cetățenia, în urmă cu doi ani.

Între timp, Dmitro Razumkov, șeful partidului Servitorul Poporului, care l-a susținut pe Volodimir Zelenski în alegerile prezidențiale ucrainene, a afirmat că Mihail Saakașvili nu va putea intra pe lista vreunui partid pentru alegerile parlamentare anticipate, din cauza unei lungi absențe din Ucraina.

Potrivit legislației ucrainene, cetățenii care vor să candideze la parlamentare trebuie să fi locuit în țară în ultimii cinci ani. Amintim că noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat marți un decret prin care i-a redat fostului lider georgian Mihail Saakașvili cetățenia ucraineană, care i-a fost retrasă în 2017, printr-o decizie a fostului președinte Petro Poroșenko. În 2015, autoritățile de la Tbilisi au decis să-i retragă lui Saakașvili cetățenia Georgiei.

La scurt timp, Saakașvili a obținut cetățenia ucraineană, iar Petro Poroșenko l-a numit guvernator al regiunii Odesa. Ulterior, Saakașvili a intrat în conflict cu președintele Poroșenko, pe care l-a acuzat de corupție. În noiembrie 2016, Mihail Saakașvili a fost demis din funcția de guvernator al regiunii Odesa, iar în iulie 2017, Poroșenko i-a retras și cetățenia Ucrainei. La începutul anului 2018, Saakașvili, devenit apatrid, a fost reținut la Kiev, după care a fost deportat în Polonia și i-a fost interzisă intrarea în Ucraina până în 2021.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău