Mihail Saakașvili intenționează să se întoarcă în Georgia

  • 04 Octombrie 2016 17:00
Mihail Saakașvili intenționează să se întoarcă în Georgia

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a anunțat că intenționează să se întoarcă în Georgia, deși este dat în urmărire internațională de noile autorități de la Tbilisi.

"În câteva zile, va începe un nou viitor pentru Georgia" - a scris Saakașvili pe Facebook, în contextul în care, pe 8 octombrie 2016, în Georgia urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Mihail Saakașvili a devenit președinte al Georgiei în anul 2003, în urma "Revoluției Trandafirilor", care a dus la plecarea de la putere a lui Eduard Șevarnadze.

În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea Georgiei, Saakașvili a fost criticat pentru stilul său autoritar de a conduce țara, însă s-a remarcat și prin reușite în lupta împotriva corupției. După ce formațiunea politică a lui Saakașvili, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012, în fața coaliției "'Visul Georgian", mai mulți foști oficiali din administrația ex-președintelui au fost arestați și urmăriți penal pentru abuz de putere sau corupție.

După încheierea mandatului, Saakașvili a părăsit țara, în 2014, imedia după învestirea noului pre?edinte, Ghorghi Margvelașvili. În septembrie 2014, împotriva lui Saakașvili au fost deschise mai multe dosare penale, acesta fiind acuzat de justiția georgiană de abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea unor manifestații din 2007. Saakașvili, însă, susține însă că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic. Între timp, fostul lider de la Tbilisi a primit cetățenia ucraineană și ulterior a fost numit de președintele Petro Poroșenko în funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Odesa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău