Mihail Saakașvili, extrem de slăbit la o ședință de judecată. Igor Grosu face apel către partenerii internaționali: „Torturarea oponenților politici trebuie oprită”

  • 04 Iulie 2023 10:15
Mihail Saakașvili, extrem de slăbit la o ședință de judecată. Igor Grosu face apel către partenerii internaționali: „Torturarea oponenților politici trebuie oprită”

Președintele Parlamentului Igor Grosu, a făcut luni un apel către partenerii externi ai Republicii Moldova să facă tot ce pot pentru a salva viața fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în detenție la Tbilisi. Apelul vine după ce presa din Georgia a publicat imagini cu fostul politician de la o ședință de judecată online, în care acesta apare vizibil slăbit. 

„Fostul președinte Mihail Saakașvili a apărut, după o pauză de 4 luni, la o ședință de judecată. Starea sa fizică însă, este îngrijorătoare și facem apel către toți partenerii noștri externi să facă tot ce pot pentru a salva viața lui Mihail Saakașvili.

Orice om merită și trebuie să aibă parte de proces de judecată corect, unde să-i fie respectate drepturile și care să nu-i afecteze starea generală de sănătate. Torturarea oponenților politici trebuie oprită, mai ales că viața este o valoare europeană de bază, iar cetățenii georgieni tind să facă parte din marea familie europeană.”, a transmis președintele Parlamentului de la Chișinău, într-un mesaj. 

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia. El este vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

Pentru un timp, Saakașvili s-a aflat într-un spital din Tbilisi, unde a fost internat după două perioade în care a ținut greva foamei. El a slăbit cu peste 40 de kilograme. În imaginile care au fost făcute publice la 3 iulie, fostul președinte georgian arată instanței starea în care a ajuns. Ultima dată, imagini cu Saakașvili au apărut în spațiul public în luna aprilie a acestui an.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău