Mihail Saakașvili: Democrația din R.Moldova, Ucraina și Georgia este sufocată de oligarhi

  • 23 Martie 11:33
Mihail Saakașvili: Democrația din R.Moldova, Ucraina și Georgia este sufocată de oligarhi

În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Ucraina, Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, declară că alegerile ar urma să fie „fraudate de clanul oligarhic din Ucraina, iar observatorii internaționali vor învinui autoritățile locale de aceasta”. 

Într-un articol de opinie pentru The Washington Post, Mihail Saakașvili, susține că problema oligarhiei și „puterii informale” persistă în toate cele trei state care fac parte din Parteneriatul Estic al Uniunii Europene: R. Moldova, Georgia și Ucraina.

Cu referire la R.Moldova, Saakașvili spune că aceasta oferă un exemplu de manual, în ceea ce privește oligarhia, notează Ziarul de Gardă.

„Magnatul petrolului și a băncilor Vladimir Plahotniuc, controlează a doua după mărime putere din stat și a încheiat alianțe cu alte puteri politice din stat în scopul consolidării puterii. Chiar dacă Plahotniuc controlează întregul parlament, justiția și organele de drept, acesta nu-i interesat de o funcție oficială în stat. Porecla lui în R. Moldova este „păpușarul”, iar în urma alegerilor parlamentare din februarie influența acestuia a crescut”, declară Saakașvili.

Acesta menționează că averile lui Plahotniuc se estimează la trei miliarde de dolari – ceea ce îl face de un milion de ori mai bogat decât un alegător obișnuit. „Nu este de mirare că puterea îi aparține anume lui, și nu oficialilor aleși de popor. Acest lucru este valabil și pentru alte două state, aflate în vecinătate cu Rusia: Ucraina și Georgia”, spune Saakașvili.

O altă problemă pe care o au în comun cele trei state, R. Moldova, Georgia și Ucraina, este faptul că sunt parțial ocupate de către Rusia, care este deseori învinuită pentru nereușitele privind dezvoltarea democrației.

„Cu toate acestea, în loc să lupte, elitele din R. Moldova, Georgia și Ucraina muncesc în locul lui Putin. Poate fi surprinzător, dar toate aceste trei guverne se declară pro-occidentale. Ele constituie Parteneriatul Estic al Uniunii Europene și contribuie cu trupe la misiunile NATO. Mai mult decât atât, cei care votează în aceste țări susțin transparența, democrația și legăturile mai strânse cu Vestul. Anume din acest motiv, partidele susținute de oligarhi au grijă să se proclame pentru „integrarea europeană și euroatlantică”, chiar dacă nu aplică reformele necesare pentru realizarea acestui obiectiv”, spune fostul guvernator al regiunii Odesa din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chişinău
13 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:1,5 m/s
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
14 °C

Curs oficial BNM 23 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3655 -0.0033
USD 17.3815 0.0298
RON 4.0681 -0.0019
UAH 0.6992 0.0055
RUB 0.2729 0.0006
Arhivă Radio Chișinău