Mihail Gorbaciov cere un summit Trump-Putin pentru a salva Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare

  • 12 Octombrie 2017 15:49
Mihail Gorbaciov cere un summit Trump-Putin pentru a salva Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, susține că Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care a permis să se pună capăt 'războiului rece', este în pericol și pledează pentru un summit între președintele american Donald Trump și cel rus Vladimir Putin pentru a salva acest tratat, informează joi agenția de presă Reuters.

Gorbaciov, astăzi în vârstă de 86 de ani, estimează că relațiile dintre SUA și Rusia se confruntă cu o 'criză severă' și că acest tratat, care a interzis toate rachetele nucleare și convenționale cu rază scurtă și medie de acțiune, este în prezent într-o situație de mare risc.

Gorbaciov a semnat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) în 1987, alături de președintele de atunci al SUA, Ronald Reagan, la Washington. După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia a preluat obligațiile prevăzute în acord.

În ultimele luni, ambele părți s-au acuzat reciproc de violarea tratatului, alimentând temerile că s-ar putea retrage din acest tratat, relațiile dintre Rusia și SUA continuând să se deterioreze pe fondul acuzațiilor conform cărora Moscova s-ar fi amestecat în campania prezidențială din 2016 în SUA, acuzație pe care Rusia o respinge.

Într-un editorial publicat în cotidianul Rossiiskaia Gazeta, Gorbaciov susține că Tratatul INF este în pericol și că Donald Trump și Vladimir Putin trebuie să aibă o întrevedere pentru a discuta despre problemele ce țin de dezarmarea nucleară și stabilitatea strategică.

'S-a întâmplat ca aceasta să fie cea mai slabă verigă în sistemul de limitare și reducere a armelor de distrugere în masă', a notat Gorbaciov despre acest tratat.

'Dacă sistemul pentru stăvilirea armelor nucleare se năruie — și exact la aceasta ar putea duce colapsul Tratatului INF — consecințele vor fi catastrofale', a atenționat fostul lider sovietic.

Tratatul INF le cerea SUA și Uniunii Sovietice să înceapă eliminarea tuturor rachetelor balistice și de croazieră cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de km, eliminând astfel o întreagă categorie de arme.

Făcând apel la Trump și Putin, Mihail Gorbaciov susține că dorește să vadă un summit Rusia-SUA 'de sine stătător', asemeni celor la care a participat el la sfârșitul 'războiului rece'.

'Este total anormal pentru președinții unor puteri nucleare să se întâlnească undeva, 'în marja' unui eveniment și doar o singură dată', a mai menționat Gorbaciov, referindu-se la întrevederea dintre Trump și Putin în cadrul summitului G-20 care a avut loc în iulie în Germania.

'Dacă Tratatul INF va putea fi salvat, acesta va fi un semnal puternic pentru întreaga lume că cele mai mari puteri nucleare conștientizează responsabilitatea lor și își asumă obligațiile în mod serios', a mai scris Gorbaciov.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
25 °C
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1 m/s
Mar
25 °C
Mie
24 °C
Joi
21 °C
Vin
20 °C
Sâm
25 °C

Curs oficial BNM 20 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9987 0.0882
USD 16.6839 0.0453
RON 4.0796 0.0220
UAH 0.6009 0.0020
RUB 0.2474 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău