Mihai Popșoi și Luminița Odobescu au susținut o conferință de presă. Șefa diplomației române: Obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare cât mai repede posibil

  • 24 Mai 18:12
Mihai Popșoi și Luminița Odobescu au susținut o conferință de presă. Șefa diplomației române: Obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare cât mai repede posibil

România este principalul aliat și primul avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, la finalul unei întrevederi cu șefa diplomației române, Luminița Odobescu, transmite Radio Chișinău.

România va continua să intensifice sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a subliniat și ministra de Externe de la București, în cadrul conferinței de presă comună. Cei doi au discutat agenda europeană a Republicii Moldova, relațiile bilaterale și au apreciat cooperarea remarcabilă dintre cele două state pe mai multe domenii. 

România continuă să își intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova, a declarat șefa diplomației române, Luminița Odobescu. În cadrul parteneriatul strategic, România va susține eforturile Chișinăului în asigurarea stabilității și garantarea parcursului european.

„Pe termen scurt, obiectivul nostru comun este demararea negocierilor de aderare cât mai repede posibil. Pentru atingerea acestui obiectiv de etapă, sprijinim autoritățile de la Chișinău în consolidarea capacității instituționale, în procesul de screening și în pregătirea cadrului de negociere, care vor reprezenta fundamentele procesului de negociere în sine. Avem un program de transfer de expertiză în derulare, bazat pe experiența României în procesul de integrare europeană, desfășurăm consultări constante pe calendarul de aderare, pe etapele tehnice de parcurs și pe identificarea celor mai bune modalități de realizare a reformelor. Toate acestea sunt subsumate obiectivului general de avansare rapidă, predictibilă și solidă, a parcursului european al Republicii Moldova”, a afirmat Odobescu.

Pe agenda întâlnirii celor doi miniștri de externe s-a mai aflat și cooperarea la nivel sectorial, care este într-o dezvoltare complexă, a apreciat Luminița Odobescu, și include totalitatea ministerelor și instituțiilor centrale de la București și Chișinău.

La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a apreciat că România este principalul aliat și primul avocat al Rep. Moldova când vine vorba de procesul de integrare europeană. El a amintit de contribuția specialiștilor români în procesul de armonizare a legislației și de apropiere a Rep. Moldova de standardele Uniunii Europene. Ministrul Mihai Popșoi a evidențiat colaborarea economică foarte strânsă, România fiind principalul partener comercial al R. Moldova.

 „Având în vedere parteneriatul strategic pe care îl avem, să consolidăm și mai departe relațiile economice.

Am intensificat colaborarea bilaterală inclusiv prin comisie interguvernamentală, urmează pe linia consultărilor politice, dar principalele realizări când vine vorba de colaborarea noastră bilaterală, țin de securitate energetică, care este fundamentul securității unui stat, mai cu seama un stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectare energetică, în construirea acelor linii de înaltă tensiune, pentru a conecta, într-adevăr, Republica Moldova la piața energetică românească, deci europeană, a contribuit la ruperea Republicii Moldova de această dependență pe care o aveam de decenii de Kremlin, de Federația Rusă”, a spus Mihai Popșoi.

Mihai Popșoi a mai apreciat cu această ocazie cooperarea transfrontalieră, pe proiectele de infrastructură, poduri și drumuri, astfel încât să fie conectate cele două maluri ale Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău