Mihai Popșoi: „Rep. Moldova este vizată săptămânal de atacuri cibernetice iar capacitățile de răspuns și apărare sunt foarte modeste”

  • 28 Septembrie 2022 18:21
Mihai Popșoi: „Rep. Moldova este vizată săptămânal de atacuri cibernetice iar capacitățile de răspuns și apărare sunt foarte modeste”

Rep. Moldova este vizată săptămânal de atacuri cibernetice iar capacitățile de răspuns și apărare sunt foarte modeste. În acest sens autoritățile de la Chișinău mizează în mare parte pe susținerea partenerilor internaționali precum România, și alte state din spațiul euro-atlantic, pentru a-și întări capacitatea de reziliență. Declarațiile au fost făcute de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul unei dezbateri cu tema ”Consolidarea rezilienței Rep. Moldova: necesități și priorități în contextul noilor provocări regionale”.

”Cu mare regret capabilitățile  de apărare cibernetică ale Rep. Moldova sunt foarte modeste. Practic nu este săptămână în care să nu se încerce anumite atacuri cibernetice împotriva unor instituții, încercări de a bloca anumite pagini ale unor instituții de stat  cu scopul de a le perturba activitatea și a avea un fecet negativ în societate.  Atacurile mai sofisticate au intenția și de a fura anumite informații sau de a cauza daune infrastructurii critice. Securitatea în sensul larg al cuvântului, și securitatea cibernetică în sensul mai îngust nu a prea fost o prioritate pentru guvernările precedente. Acum, când criza pandemică abia s-a terminat, războiul, criza energetică, inflaționistă, toate s-au adunat. Aceste procese pun mari presiuni pe sistem. Avem norocul, dacă putem spune așa, că avem această majoritate parlamentară solidă, și avem capacitatea și determinarea de a ne opune acestor crize, inclusiv în domeniul securității informaționale, luptei cu propaganda. Contăm foarte mult pe sprijinul prietenilor din România și spațiul euro-atlantic ”, a spus Mihai Popșoi

De cele mai multe ori crizele depășesc frontierele naționale, de aceea răspunsul la aceste provocări trebuie să fie unul regional și trans-național, a declarat președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București, Ovidiu Raețchi.

”Cred că conceptul corect este conceptul de criză regională, și reziliență regională. De aceasta mă bucur de discuțiile pe care le-am avut zilele acestea cu partenerii noștri strategici din Rep. Moldova, parteneri strategici în vederea integrării Rep. Moldova în Uniunea Europeană. În foarte multe, dacă nu în toate provocările, crizele pe care le traversăm suntem împreună și nu putem să rămânem doar în formate naționale pentru a răspunde, pentru că provocările sunt transnaționale”, a precizat Ovidiu Raețchi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău