Mihai Popșoi la conferința ”România-Rep. Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”: Rep. Moldova a trăit 30 de ani sub propaganda rusă, ceea ce ne-a vulnerabilizat

  • 25 Aprilie 15:03
Mihai Popșoi la conferința ”România-Rep. Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”: Rep. Moldova a trăit 30 de ani sub propaganda rusă, ceea ce ne-a vulnerabilizat

Rep. Moldova a trăit 30 de ani în spațiul mediatic marcat de profunde influențe rusești, ceea ce ne-a vulnerabilizat ca țară, iar efectele propagandei rusești se vor mai resimți, spune ministrul de externe Mihai Popșoi. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței științifice ”România-Rep. Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun” găzduită de Universitatea de Stat din Moldova (USM), la care participă reprezentanți ai mediului academic și cultural de pe ambele maluri ale Prutului. În mesajele de deschidere, oficialii au subliniat importanța proiectelor culturale și academice comune în drumul spre integrare a românilor din cele două țări în spațiul european comun, informează Radio Chișinău. 

Integrarea europeană începe cu mediul universitar, fiind creuzetul elitelor unei țări, a subliniat în discursul său rectorul Universității din București, Marian Preda, potrivit căruia dincolo de identitatea românească, populației din Rep. Moldova și România i se adaugă și cea europeană.

”Se adaugă această supra-identitate care este cea europeană, în care România deja a intrat și sora ei Rep. Moldova este la liceu, iar noi o ajutăm să intre fără probleme la facultate și să avem o cameră acolo comună, în spațiul european. ”, a declarat Preda.

Consilierul prezidențial de la București Sergiu Nistor, care a salutat oficializarea sintagmei de limbă română în Rep. Moldov,  s-a referit la sprijinul necondiționat al României în procesul de democratizare și integrare europeană a Chișinăului.

”Sunt multe punți care leagă cele două maluri ale Prutului: economice și de afaceri, culturale, educaționale, diplomatice și de colaborare instituționale. Ele au crescut din aluatul frățietății celor născuți în aceeași patrie a limbii române. Unde, așa cum spunea Nichita Stănescu : ”Muntele, munte se zice. ” Românii și România sunt alături de cetățenii Rep. Moldova din punct de vedere politic, diplomatic,  economic și al expertizei asupra procesului de aderare și integrare în UE”, spune Nistor.

Ministrul de Externe Mihai Popșoi, absolvent al USM, s-a referit la perspectivele regăsirii cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului în spațiul european comun.

”Patrimoniul cultural, științific comun este temelia poporului nostru și a viitorului nostru european, unde ne dorim să ajungem, să ne reunim cu frații noștri în cadrul marii familii europene. Și oportunitatea aceasta este una foarte tangibilă, în condițiile în care pe vremuri doar visam, acum, cu așa prieteni ca România, care este principalul avocat al Rep. Moldova la Bruxelles și în întreaga lume ”, a afirmat Popșoi.

Mihai Popșoi a subliniat efectele nocive ale propagandei rusești timp de 30 de ani asupra Rep. Moldova, care reușește să-și croiască drumul spre libertate cu ajutorul României și al prietenilor din Uniunea Europeană.

”În această toamnă vom avea ocazia de a spune sus și tare cât de mult ne dorim să fim membri ai familiei europene. Și da, vor încerca muți să ne abată de la această cale și vedem nenumărate tentative de a ne diviza între cetățeni vorbitori de limbă rusă și române, între cetățenii de acasă și cei din diasporă, între noi care găzduim și refugiații ucraineni care fug din calea urgiei războiului. Noi trebuie să demonstrăm în continuare unitate și solidaritate față de vecinii noștri ucraineni, și cu ajutorul prietenilor și fraților de la București nu doar că vom rezista, dar vom realiza toate planurile și dezideratele pe care ni le-am propus”, a continuat Ministrul de Externe referitor la polarizarea societății din R.Moldova.

Rectorul USM, Igor Șarov, a accentuat și el diferența între lumea antidemocratică rusă de care ne desprindem. El a subliniat o serie de investiții de proporții realizate pentru modernizarea sălilor de studiu în cadrul universității pe care o conduce cu sprijinul României:

”Un mesaj pentru studenții noștri, pentru generațiile care vin, despre lupta între cele două lumi. Lumea în care noi am crescut, o lume care aduce război după sine, și nu ne dorim întoarcerea. Vorba Regelui Ferdinand, nu zidurile fac o școală, dar spiritul care domnește într-însa. De aceea sunt importante investițiile în oameni, în conferințele internaționale. Aportul României este unul constant.  ”

Conferința ”România-Rep. Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun” este la a opta ediție și se desfășoară sub înaltul patronaj al președinților României și Rep. Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,03 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău