Mihai Popșoi: Chișinăul va fi interfața în relația cu Bruxellesul. Ulterior, noi vom comunica ceea ce vom considera important așa-ziselor autorități de la Tiraspol
-
27 Mai 14:42
Autoritățile sunt în proces de definitivare a unui format prin care Chișinăul să informeze administrația de la Tiraspol despre etapele de negociere și cerințele impuse de UE. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unui club de presă. Oficialul a subliniat importanța procesului de racordare la standardele comunitare a agenților economici din stânga Nistrului, așa încât cetățenii de acolo să poată beneficia de oportunitățile care se deschid în procesul de integrare europeană, transmite Radio Chișinău.
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a subliniat că autoritățile sunt în proces de definitivare a unui format prin care Chișinăul să pună la curent Tiraspolul despre etapele de negociere și cerințele impuse de UE.
„E cert că noi vom fi interfața, Chișinăul, în relația cu Bruxellesul. Altfel nici nu poate fi. Ulterior, noi vom comunica ceea ce vom considera important așa-ziselor autorități de la Tiraspol, așa încât să ne îngrijim ca, în primul rând, agenții economici de acolo să se racordeze la standardele UE, încât cetățenii noștri din stânga Nistrului să poată beneficia de oportunitățile care se deschid în procesul de integrare europeană”, a spus Mihai Popșoi.
În context, Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, nu a putut confirma data de 25 iunie ca dată pentru lansarea negocierilor de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană.
„Nu putem considera ceva ca fiind decis și bătut în cuie până acest lucru se întâmplă...știți foarte bine cum funcționează UE, nu putem să ne relaxăm”, a precizat ministrul de externe.
Totuși, autoritățile fac tot posibilul ca acest lucru să se întâmple, a dat asigurări ministrul, care a precizat că la nivelul statelor membre ale UE există un consens în ceea ce privește Rep. Moldova.
„Toți apreciază ce am făcut noi până acum, în context geopolitic, de securitate și economic extrem de complicat. Partenerii noștri văd determinarea noastră și rezultatele, inclusiv în justiție. Cei mai odioși judecători și procurori au plecat din sistem...da, există această sabotare, dar partenerii noștri observă atent ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova, de aceea consensul este unul larg, toate țările membre ale UE apreciază și sprijină Rep. Moldova”, a declarat Mihai Popșoi.
Menționăm că lansarea oficială a negocierilor de aderare a Rep. Moldova la UE este condiționată de numirea unui procuror general. Acest lucru l-a afirmat recent și comisarul european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Oliver Varhelyi.
Conform procedurilor, următorul procuror general, selectat în urma concursului, trebuie să treacă vetting-ul, care poate dura chiar și două luni, susțin experții în justiție, Astfel, termenul de deschidere a negocierilor la sfârșitul lunii iunie nu pare a fi realist.