Mihai Popșoi: „Controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană”. Ucraina a acceptat controlul comun al frontierei pe segmentul transnistrean

  • 17 Martie 09:02
Mihai Popșoi: „Controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană”. Ucraina a acceptat controlul comun al frontierei pe segmentul transnistrean

„Așteptăm pași de reintegrare pașnică a regiunii transnistrene (raioanelor de est ale Republicii Moldova - n.r.)”, a afirmat Mihai Popșoi, ministrul afacerilor externe, într-un interviu acordat în cadrul vizitei la Kiev redactorului-șef al publicației ucrainene «Европейская правда» („Adevărul European”) Serghei Sidorenko.

Jurnalistul accentuează că s-a discutat despre amenințarea transnistreană și despre modalitățile de rezolvare a vechiului conflict, despre integrarea în UE și despre aceea că în viitorul apropiat Ucraina va începe să exporte mărfuri în tranzit prin regiunea transnistreană.

Răspunzând solicitării interlocutorului său, ministrul Popușoi a relevat că în prezent s-a convenit asupra controlului comun al frontierei pe segmentul transnistrean. „Ani de-a rândul ne-am dorit acest lucru, dar abia acum a devenit o realitate - împreună cu partenerii noștri ucraineni, controlăm tot ceea ce intră și iese din regiunea transnistreană”. Nu pentru a crea „crize sau probleme umanitare”. Lăsăm ca regiunea să primească tot de ce are nevoie. Dar vrem să vedem și reciprocitate din partea lor, ținând cont de toate avantajele și stimulentele pe care le are regiunea, inclusiv din procesul de integrare europeană. De asemenea, ne dorim ca transnistrenii, pentru că sunt cetățenii noștri, să facă pași spre reintegrarea pașnică a regiunii cu malul drept, a declarat ministrul.

Vorbind despre deservirea consulară a titularilor de pașapoarte ucrainene din regiune (de obicei, cetățeni moldoveni), șeful diplomației de la Chișinău a calificat că „nu avem nimic împotrivă ca Ucraina să ofere servicii consulare cetățenilor săi din Transnistria”. Mai mult, consulii ucraineni se întâlnesc în stânga Nistrului cu solicitanții de servicii de ani buni, fără a provoca vreo reacție negativă a Chișinăului. Totodată, nu putem accepta nicio interacțiune a Ucrainei cu așa-zisele autorități de pe malul stâng al Nistrului”, a relevat Mihai Popșoi.

Interlocutorii au vorbit despre contribuția Moldovei la sporirea capacităților țării vecine de a exporta, inclusiv despre podul în fază de construcție lângă Yampol și tranzitarea trenurilor cu mărfuri civile prin zona transnistreană a Republicii Moldova. Cel din urmă subiect este negociat în exclusivitate de autoritățile de la Chișinău și Kiev, fără implicarea Tiraspolului, a menționat ministrul moldovean extinderea „căilor solidarității”. În acest sens, și peste Prut, la granița moldo-română, vor fi construite poduri care „ne vor permite să devenim cu adevărat un centru logistic de ajutor pentru Ucraina”. Mai mult, cu România „am creat deja un format tripartit la nivelul miniștrilor de externe pentru a coordona subiecte de energie, infrastructură etc. - pentru a ne ajuta reciproc mai eficient”, e punctat ministrul Popșoi.

Comentând datele sondajelor că NATO e subapreciată în Republica Moldova, Mihai Popșoi a dat vina pe propaganda rusă, moștenirea sovietică și pe faptul că politicienii moldoveni nu au făcut nimic pentru a risipi narațiunile propagandistice și a informa cetățenii despre rolul NATO în Moldova.

„Știu mai multe decât cetățeanul obișnuit pentru că mi-am început cariera la Centrul de Informare NATO din Moldova. Și pot spune, de exemplu, cât au cheltuit statele membre ale Alianței pentru eliminarea pesticidelor sovietice, care au otrăvit timp de mulți ani solul moldovenesc. Sau despre sprijinul acordat Academiei de Științe a Moldovei din partea NATO, ajutorul pentru înzestrarea armatei naționale... Oamenii trăiesc sub influența unei paradigme false, care spune că neutralitatea este o garanție a securității...Moldova are nevoie de o discuție publică despre asta. Poate că după o astfel de dezbatere, oamenii se vor răzgândi, așa cum sa întâmplat în Finlanda și Suedia. Poate că nu se vor schimba , de exemplu Austria a decis să rămână neutră. Nu știu ce va decide Moldova până la urmă. Dar trebuie să începem să vorbim despre asta”, a concluzionat ministrul.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău